Сърбия и Русия демонстрират топли отношения в последно време.
Сърбия и Русия демонстрират топли отношения в последно време.

Западните Балкани остават сред приоритетите на американската външна политика. Желанието на Вашингтон е страните от този регион да виждат в САЩ и ЕС партньори, които сами са си избрали.

Това каза специалният пратеник на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър. „Самото ми назначаване на този пост доказва, че ние сме фокусирани върху този регион. Ние искаме Западните Балкани да бъдат част от европейското семейство“, каза още Палмър пред телевизия N1.

„Според мен, ние сме мого по-добри партньори от Русия за страните от Западните Балкани. И ще направим всичко възможно за да убедим в това лидерите от региона, но и самите граждани“, подчерта специалният пратеник на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани.

„Ние сме загрижени от сближаването на сръбската армия с руската армия. Според нас, това не е най-добрият път за Сърбия, която иска да се присъедини към ЕС. Поради това ще работим върху укрепването и задълбочаването на сътрудничеството, включително и в областта на сигурността. Бихме искали Белград да ни вижда като партньори“, каза Матю Палмър.

Според него целите на САЩ съвпадат с тези на страните от Западните Балкани – членството в ЕС и НАТО, освен в случая със Сърбия, но Вашингтон ще продължава да подкрепя Западните Балкани в тази насока.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук