Прокуратурата проверява Националната здравноосигурителна каса за сключване на неизгодни договори. Това съобщи в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров. Работи се по сигнал на бившия министър на здравеопазването д-р Петър Москов и заместника му д-р Ваньо Шарков за изплатени суми от касата на болници, които са приемали и лекували пациенти без идентификационен пръстов отпечатък.

Основно се касае за превеждане на средства от НЗОК, без да има основание за това, каза още Цацаров. През март т.г. Москов подаде сигнал в Прокуратурата, че последните два месеца на 2016 г. Здравната каса е знаела за болници, които не са прилагали системата за идентификационен пръстов отпечатък, но въпреки това им е изплатила неправомерно 20 млн. лв.

Впоследствие съдът отмени системата за пръстовите отпечатъци в болниците, тъй-като била въведена незаконно. От касата обясниха, че парите са изразходвани правилно от съответните болници, но има пропуски в отчетите им, заради технически и софтуерни проблеми с действащата по това време система за пръстови отпечатъци.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук