Др, Ли Уеинлианг беше арестуван от полицията с обвинение за разпространяване на слухове.

Китайският лекар, който се сблъска с властите в комунистическата страна за това, че отправи ранно предупреждение за смъртоносната епидемия, причинена от коронавируса е починал.

„В борбата срещу епидемията от новата коронавирусна пневмония, Ли Уенлианг, офталмолог от нашата болница, за съжаление беше заразен. В момента той е в критично състояние и ние се опитваме да го спасим“, съобщи по-рано Централна болница в Ухан в социалните медии.

В четвъртък късно вечерта китайските медии съобщиха, че 34-годишният Ли е починал. Световната здравна организация написа в Туитър: „Ние сме дълбоко натъжени от смъртта на д-р Ли Уенлианг. Всички трябва да почетем работата, която той свърши“.

Ли беше порицан от местната полиция за „разпространение на слухове“ за болестта в края на декември, според съобщения в новините. Епидемията, която избухна по-късно в Ухан до момента е заразила десетки хиляди и убила над 630 души в Китай.

Междувременно новородено стана най-младият човек, заразен с вируса.

Китай завърши изграждането на втора нова болница вчера, за да изолира и лекува новите болни пациенти и премести хората с по-леки симптоми в импровизирани карантинни центрове в спортни или изложбени зали.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук