Виктор Орбан
Премиерът на Унгария Виктор Орбан - пръв приятел на Путин.

Унгарският парламент одобри законопроект, даващ на националистическия премиер Виктор Орбан широки правомощия, които според него, са необходими за борба с новата пандемия на коронавирус, но които критиците осъдиха като захващане на властта. Мярката беше приета със 137 гласа срещу 53 от долната камара на парламента, където партията на Орбан „Фидес има“ мнозинство от две трети.

Критиците на „закона за защита от коронавирус“ смятат, че той ще даде на Орбан ненужна и неограничена власт, с която да бетонира управлението си, а не да се бори с вируса.

Правителството предложи по-рано този месец законопроект, който дава по-широки правомощия на премиера в период на извънредно положение заради справяне със заплахата от коронавируса. Законопроектът, вече приет, предвиждаше възможност правителството да увеличи срока на извънредното положение и свързаните с него правомощия за управление, като премахва настоящото изискване депутатите да одобрят всяко удължаване.

Въвежда се наказание от до 5 години лишаване от свобода за лица, които разпространяват „фалшиви новини“ за вируса или мерките срещу него, което представлява ограничаване на свободата на словото.

Виктор Орбан често се сблъсква с европейски институции, неправителствени организации и правозащитни организации в Брюксел, които го обвиняват в нарушаване на ценностите на ЕС. Самият той призова критиците да оставят Унгария да се защитава срещу коронавируса.

Опозиционните депутати миналата седмица отказаха законопроектът да бъде гласуван по съкратена процедура. Според опозицията, „парламентът е просто машина“, която може да гласува всичко, което премиерът пожелае.

От Съвета на ООН по правата на човека заявиха, че следат „със загриженост“ въпроса за приемането на законопроекта. В свое писмо до Орбан Съветът на Европа предупреди, че „неопределеното и неконтролирано извънредно положение не може да гарантира спазването на основните принципи на демокрацията“.

Унгария обяви на 11 март извънредно положение като част от защитните мерки срещу разпространението на коронавирусакоито включват затварянето на границите за влизане на чужди граждани в страната. Страната потвърди за повече от 400 случая на заразяване с коронавирус, 13 от които с летален изход. Правителството съобщи, че до момента са направени над 12 100 теста.

Виктор Орбан обвини в свое изказване мигрантите за разпространението на вируса, които са го донесли в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук