Александър Лукашенко
На снимката: Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Броят на заразените с коронавирус в Беларус са пет пъти по—малко от жертвите на алкохолно отравяне, заяви днес президентът Александър Лукашенко.

По време на съвещание, посветено на подготовката за отбелязването на 9 май и епидемиологичната обстановка в страната, той обяви, че от отравяне с алкохол са починали 482 души, а 470 са извършили самоубийство, съобщава БелТА. Жертвите на пожари са 218, а на катастрофи за изминалите 4 месеца- 163. В същото време властите обявиха, че в страната от усложнения, причинени от коронавирус, са починали 97 човека.

Според държавния глава, смъртността в страната за 4 месеца е намаляла с 1,5 %, което е добър показател, в сравнение с други държави, в които смъртността непрекъснато се увеличава.

ТАСС подчертава, че в Беларус, където са регистрирани 15 828 заразени с новия вид коронавирус, не е въведена карантина. Въпреки предупрежденията на Световната здравна организация, от 20 април в страната на възобновени училищните занятия, а на 25 април се проведе всенароден съботник и тече трескава подготовка за отбелязването на Деня на победата 9 май.

При тези условия в Беларус започна да действа „народна карантина”, при която много граждани свеждат, по възможност, до минимум социалните контакти и избират режим на самоизолация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук