Швеция летище

Шведските власти премахват ограниченията за пътуване до Дания, Норвегия, Швейцария и Чехия от 30 юли, съобщи външното министерство.

По-рано Швеция вече премахна ограниченията за пътуване до Андора, Белгия, Франция, Гърция, Исландия, Италия, Испания, Монако, Люксембург, Германия и Унгария.

Препоръката да не се посещават всички други страни на ЕС е удължена до 12 август.

Министерството на външните работи по-рано препоръча на гражданите да се въздържат от ненужно пътуване извън ЕС и страните от Шенген до 31 август 2020 г.

Ограниченията за пътуване в чужбина бяха въведени от външното министерство на страната на 14 март във връзка с разпространението на коронавируса.

Швеция беше единствената страна в Европа, която не наложи строги мерки по време на пандемията, а разчиташе на т.нар „масов имунитет“, за което беше многократно критикувана.

Последните данни навеждат на мисълта, че страната вече се справя по-добре с овладяването на заразата. Броят на новите смъртни случаи е едноцифрено число през повечето дни този месец, в контраст с пика на епидемията в страната през април, когато умираха по над 100 души дневно.

Каква бе стратегията на Швеция?

Швеция до голяма степен разчиташе в началото на пандемията на указанията за доброволно социално дистанциране, включително хората да работят от вкъщи, когато е възможно, и да избягват обществения транспорт.

Освен това, събирането на повече от 50 човека на едно място е забранено, наложени са ограничения за посещаването на старчески домове, а в баровете и ресторантите може да се сервира само на маса. Правителството неведнъж нарече пандемията „маратон, а не спринт“, твърдейки, че мерките ще останат в сила дълго време.

До момента жертвите на Ковид-19 в страната са над 5500 при население от само 10 милиона души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук