Христо Иванов бонуси нап
на снимката: Христо Иванов

Доверието към ЕС като пазител на върховенството на закона е на прага да рухне заради неспособността и нежеланието на организацията да се справи с корупционната криза в България, това твърди лидерът на реформаторската партия в страната (Христо Иванов), чиято акция на български плаж предизвика започването на големи протести, които продължават почти пет седмици, пишат от Политико.

Христо Иванов, бивш министър на правосъдието, който в момента е лидер на антикорупционната партия „Да, България“, настоява Брюксел и Берлин да поемат отговорност за  предаването на българската съдебна система и други ключови институции в ръцете на олигархични кръгове.

Намалявайки надзора върху съдебните реформи и едновременно с това подклаждайки корупцията, свързана с европейските фондове, ЕС има на какво да отговори, аргументира се той.

„Ако ЕС е неспособен да гарантира минимални стандарти за върховенство на закона в слаби държави като България, каква е ползата от него?“ – попита Иванов в интервю за POLITICO.

Той добави, че Европейската комисия „умишлено си затваря очите за случващото се в България“, въпреки че европейските фондове са жизнената сила на мафията. „Това ниво на превземане на държавата в България стана възможно само заради лесното използване на средства от ЕС“, оплака се той.

През последните няколко месеца Иванов и други дейци нарисуваха една безпрецедентно ясна картина как един олигархичен кръг успешно е създал паралелна държава в България, която властва, използвайки бизнеса, съдебната система, медиите, полицията и службите за сигурност.

Шпионската служба от времето на комунизма дава началото на българската мафия, като тя се възползва от минималния съдебен надзор от ЕС, за да разшири обхвата си чрез небезизвестната тактика, при която се използват заплахи и компромати.

Европейските лидери очевидно мълчат за все повечето доказателства, че една страна от ЕС нагло нарушава демократичните и правни норми на блока, а също така си затвориха очите и за бруталната полицейска намеса срещу протестиращите и за атаките срещу репортери.

Иванов заяви, че Брюксел и Берлин затварят очите си за мафията в България, защото премиерът Бойко Борисов, когото протестиращите виждат като фасилитатор на злоупотребите в страната, е решаващ съюзник на християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на сцената на ЕС. Брюксел и Германия също виждат бившия телохранител като възможност за подобряване отношенията с Турция, каза Иванов.

„Това е много типично нещо: В най-мрачните моменти империите започват да поверяват управлението на граничните си територии на местни феодали“, каза той. „Работата е там, че Германия и Европейската комисия продават твърде евтино доверието си. Те биха могли да получат същото ниво на сътрудничество, без да бъдат толкова безпринципни и без да деморализират българската общественост. “

Иванов подчерта, че основното очакване на българската общественост към Брюксел не са паричните средства на ЕС, с чието осигуряване Борисов често се хвали. Той каза, че хората искат ЕС да помогне за спасяването на отвлечената правосъдна система, като настоява за истински напредък срещу корупцията в замяна на средствата.

Иванов заяви, че Борисов е очаровал Меркел чрез непоколебимата си лоялност към нейната Европейска народна партия и чрез действията си на безобиден „глупак“ на срещите на върха на Европейския съвет.

Говорител на политическата партия на Борисов ГЕРБ настоя, че „ГЕРБ и правителството не проявяват толерантност към корупцията. Премиерът Борисов многократно е декларирал, че няма да защити никого, обвинен в корупция.“

Борисов се представя като човекът, който привлича еврофондовете, след като те бяха спрени поради корупцията в правителството на Социалистическата партия през 2008 г. Той е особено горд с магистралите, изградени с пари от ЕС по време на мандатите му.

Докато паралелната държава в България представлява сложна мрежа от връзки и участници, Иванов и протестиращите фокусират вниманието си върху ролята на двама видни представители на задкулисието: Ахмед Доган, почетен представител на ДПС и медийният магнат Делян Пеевски.

Иванов предизвика текущите протести – най-големите за последните седем години – чрез видео акция, в която показва как Ахмед Доган незаконно си присвоява участък от брегова ивица, а самият плаж се охранява като частен от Националната служба за сигурност въпреки своя публичен статут. След като  Иванов акостира с гумена лодка на плажа на 7 юли, Доган и Пеевски трябваше да се откажат от телохранителите си, а шефът на Националната служба за охрана трябваше да подаде оставка.

Иванов описва подреждането на властта на държавата като: „Борисов е цар денем, Пеевски е цар нощем.“ Говорителят на ГЕРБ настоява обаче, че правителството и етническата турска партия не работят като коалиция.

Най-голямото притеснение е свързано с правосъдната система, тъй като се появяват все повече свидетелства за това как съдебната система служи като инструмент за заплахи и изнудвания. Десетките хиляди протестиращи по улиците на София и други градове призовават не само за оставката на Борисов, но и за тази на главния прокурор Иван Гешев. И двамата обаче засега нямат намерението да изпълнят исканията на протестиращите.

Иванов подчерта, че ЕС не може да се преструва, че нарушаването на правовата държава в България е вътрешен въпрос, особено след като ситуацията в България отчасти е предизвикана от провала на механизма на ЕС за сътрудничество и проверка на съдебната реформа.

Докладите на Комисията за България напоследък са странно „розови“, но свидетелските показания предполагат, че поглъщането от страна на мафията се задълбочава.

„Това не е вътрешен въпрос, защото най-голямата корупция се отнася до европейските фондове“, аргументира се Иванов и добави, че неотчетността на България в рамките на ЕС има значителни последствия за единния пазар, особено когато е съчетана с проблеми като контрабанда, организирана престъпност и тероризъм.  Можете да дойдете на почивка в България и да станете пряк свидетел на липсата на върховенство на закона; можете да имате бизнес в България и той може да ви бъде откраднат.“

Иванов подаде оставка като министър на правосъдието през 2015 г., когато опитите му за прокарване на съдебна реформа в правителството на Борисов бяха осуети, но също така подчерта, че той не е получавал подкрепа от ЕС.

„Решението ми да стана министър не се основаваше на илюзията, че Борисов иска реформа. Исках да видя дали, ако има истински реформатор в министерството на правосъдието, ще има достатъчно европейска подкрепа за мен? Моето заключение недвусмислено беше, че нямаше никаква подкрепа от г-н [Франс] Тимерман, който е вицепрезидент на Комисията.

В отговор на критиките на Иванов към механизма за сътрудничество и проверка, Европейската комисия заяви, че България е постигнала „достатъчен“ напредък в съдебната реформа, в съответствие с ангажиментите си след присъединяването си към ЕС, но все още се нуждае от „продължително“ прилагане на реформите за „независимост на съдебната власт и борбата срещу корупцията. “

Сега Иванов се надява, че парламентарните избори, които трябва да се проведат най-късно през пролетта, ще дадат нов стимул за реформирането на съдебната система.

Наблюдавайки протестите, изглежда, че е избухнала война между самите олигарси. Гешев и прокурорите се представят като хора, които работят срещу корумпирани магнати, докато олигарси и бизнесмени, които са станали обект на интереса на правосъдието, излизат публично с разкази за изнудване със заплахи. В опит да подкопае легитимността на протестното движение, съдебният лагер обвини разследваните бизнесмени, че финансират демонстрантите, подобно на хазартния бос Васил Божков.

Според Иванов, това замеряне с кал сред елита е знак, че олигархичната система е стигнала до своя край.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук