Не знам дали са се страхували, но при всички случаи това е едно поведение, което е неразбираемо в рамките на една парламентарна република. Така коментира депутатът от БСП Валери Жаблянов днешното провалено извънредно заседание на Народното събрание поради липса на кворум и отсъствието на политическите партии от управляващата коалиция.

„Аз мисля, че като цяло управляващата коалиция има една специфика. Тя наистина има притеснения от публичност. Предпочита по друг начин да взима решения, но това по никакъв начин не помага на самата коалиция за допълнителна легитимност на решенията.”, коментира поведението на управляващата коалиция Жаблянов.

Той посочи още, че един от големите проблеми в управлението е пренебрегването на Народното събрание.

„Това, което някак си десницата в България не иска да приеме от години, от десетилетия е, че Парламентът е върховният институционален орган в Републиката, законодателен, контролен на изпълнителната власт и че така или иначе изпълнителната власт се отчита пред Парламента. Мисля, че това е голяма слабост на управляващата коалиция, на ГЕРБ, няколко мандата вече като управляваща партия, тя така и не разбра и не оцени ролята мястото и значението на българския парламент.”

Жаблянов коментира още, че според него именно невъзможността на Парламента да функционира нормално е причина за голяма част от сегашното недоволство.

Цялото интервю с Валери Жаблянов очаквайте в рубриката „Интервю” на Дебати.бг.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук