Шоколадът е сладък и вкусен, но и бързо се лепи на бедрата. Това не винаги означава обаче, че трябва да се откажете от невероятния му вкус. Добра алтернатива за хората, които се следят калориите си е черното сапоте или шоколадовата ябълка (Diospyros digyna). Плодът идва от Южна и Централна Америка и освен вкуса на шоколадов пудинг предлага и много витамин С, калий, калций и фосфор.
Първоначално плодът прилича на зелена ябълка с диаметър около десет сантиметра. Ако черното сапоте е достатъчно узряло, то има тъмнокафяв до черен цвят. Вътрешността му също е кафява и напомня за консистенцията на сладко от сливи, но на вкус е сладък и напомнящ на лешници. Най-хубавото е, че можете да ядете плода с лъжица направо от черупката или да го намажете върху хляб, подобно на Nutella. Листата, кората и дървото на плода също могат да бъдат обработени.
Уловката с този плод обаче е, че той се отглежда основно в Гватемала и Мексико, поради което и не е толкова широко разпространен в Европа.