Папа Франциск прие германския канцлер Ангела Меркел и двамата обсъдиха международната ситуация, заплахата от тероризъм и климатичните промени, се посочва в съобщение от Ватикана.

Папата и Меркел са „убедени в необходимостта да се обърне специално внимание върху отговорността на международната общност в борбата срещу бедността, глада, световната заплаха от тероризъм и климатичните промени”, се уточнява в изявлението.

Меркел, която е приета от папата за четвърти път, прекара 40 минути с главата на Римокатолическата църква, с когото също така са обсъдили предстоящата среща на върха на Г-20 в Хамбург на 7-ми и 8-ми юли.

epa05026570 Leaders pose for the family photo at G20 summit in Antalya, Turkey, 15 November 2015. In additional to discussions on the global economy, the G20 grouping of leading nations is set to focus on Syria during its summit this weekend, including the refugee crisis and the threat of terrorism.  EPA/TOLGA BOZOGLU

Канцлерът на федералната република е информирала папата за дневния ред на германското председателство на Г-20. Пред журналисти Меркел уточни, че Франциск я е насърчил да работи за запазването на споразумението от Париж. Двамата са изразили съжалението си, че САЩ са се отказали от договора. Обсъдили са също така и имиграцията.

Специален момент от срещата е бил посветен на починалия бивш германски канцлер Хелмут Кол и неуморната му работа за обединението на Германия и Европа.

Във второ съобщение на Ватикана се изразяват официалните съболезнования на папата по повод смъртта на Кол.

5562315

Меркел се срещна също с държавния секретар на Ватикана, кардинал Пиетро Паролин, изпълняващ функциите на премиер на Ватикана, и с ватиканския секретар за отношенията с държавите монсеньор Пол Ричард Галахър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук