Херо Мустафа
Източник: Посолство на САЩ/Фейсбук

САЩ и България са обсъдили хибридно решение за проблема с вече платеното оборудване за АЕЦ „Белене”. Предложението, което посланикът на САЩ в България Херо Мустафа е отправила е било то да се използва за създаването на нов блок в АЕЦ „Козлодуй“. Това става ясно от публикация на посолството на САЩ във „Фейсбук“, след като вчера посланикът Херо Мустафа е посетила централата.

„Успешният хибриден проект в Козлодуй би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, безвъглеродна енергия за българските граждани, като същевременно укрепва енергийната независимост и сигурност на България“, посочват от посолството.

От посолството посочват, че при такъв проект би могло „максимално” да бъде използвано руското оборудване, допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици.

В съобщението се казва още, че подобен проект би бил по-устойчив финансово, сравнен с останалите възможни опции, тъй като би могъл да се възползва от екологичните и сеизмичните и технологичните предимства на Козлодуй, мерките за безопасност и квалифицирания персонал за пренос на електроенергия.

Като продължение на Меморандума за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели, подписан между САЩ…

Публикувахте от U.S. Embassy Sofia в Четвъртък, 3 декември 2020 г.

В края на октомври тази година беше подписан меморандум за разбирателство в областта на ядрената енергетика между САЩ и България.

За задвижването на проект за изграждането на 7-ми блок на атомната ни електроцентрала в Козлодуй съобщи премиерът Бойко Борисов в средата н октомври. Тогава премиерът посочи, че ще се изгражда голяма мощност, за която ще се търси нова американска технология.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук