Меркел и Путин
На снимката: руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел

Отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални е била една от темите на телефонния разговор между германския канцлер Ангела Меркел и руския президент Владимир Путин. Това е потвърдил говорител на германското правителството. В същото време от пресслужбата на Кремъл изобщо не споменава темата за отравянето на Навални да е била засегната по време на разговора между двамата лидери.

Други въпроси, обсъдени от Меркел и Путин, са били конфликтът в Нагорни Карабах и ситуацията в Източна Украйна. Освен това политиците са се съгласили да продължат да поддържат контакти между здравните министерства на двете страни в борбата срещу пандемията от коронавирус.

След отравянето на Алексей Навални с нервен агент от типа „Новичок“ през август отношенията между Берлин и Москва се влошиха. Във връзка с използването на забранено химическо оръжие на територията на Русия, ЕС, по предложение на Франция и Германия, въведе санкции срещу няколко руски служители. Те бяха договорени в Брюксел на 14 октомври.

От своя страна Русия отрича всички обвинения в съпричастност към престъплението и нарича Германия, където Навални беше лекуван след отравянето, „лидер“ на конфронтацията с Русия в Европа.

„Казах на германския външен министър Хайко Маас, мога да повторя това, защото мисля, че за никого не е тайна, че виждаме как Германия е поела ролята на лидер на новото влошаване в отношенията с Русия. Притесняваме се от това, включително от гледна точка на глобалната роля, която Германия играе в Европа „, заяви руският външен министър Сергей Лавров на онлайн пресконференция след среща с германския си колега.

Хакерската атака срещу компютрите на депутатите от Бундестага през 2015 г. и убийството на бившия чеченски полеви командир Зелимхан Хангошвили в центъра на Берлин през 2019 г. също оказаха отрицателно влияние върху развитието на отношенията между Русия и Германия. Руските власти са заподозрени, че са замесени и в двете престъпления

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук