От Изправи се.БГ смятаме, че това е топлофикационен рекет, това е терор от Столичната топлофикация върху столичани в година на криза, в година, в която хората са притеснени както за здравето си, така и за доходите си. Това каза Мая Манолова по време на днешния протест, който се организира на площад „Независимост” в столицата срещу високите цени на тока.

„Свикахме този протест заради необичайно високите сметки, които столичани получиха през месец ноември в година, в която природният газ е с 50% по-евтин и парното е по-евтино спрямо миналата година. Тези по-скъпи сметки за парно с 50, 70, 100% спрямо миналия ноември наистина са необясними.”

Мая Манолова посочи още, че в настоящата криза, заради която много хора са останали без работа и възможност за доходи, цените на тока са неприемливи. Протестиращите настояват да бъде извършена проверка на цените на тока от енергийния министър Теменужка Николова.

„Факт е, че КЕВР обяви проверка на Топлофикация, но ние знаем как приключват проверките на КЕВР. През март тази година беше направена проверка на Топлофикация заради скандално високите цени за парно, но казах, че всичко е наред. Ние не вярваме, че КЕВР ще направи истинска проверка, затова настояваме поне да си свърши законовите ангажименти – да намали цената на парното.

Настояваме кметът Фандъкова да спре да се крие, Общинският съвет да спре да нехае и да приберат чадъра, който са опънали над столичната топлофикация и да наложат мораториум върху плащането на сметките от столичани, докато не приключи проверката на Топлофикация. Настояваме хората да бъдат освободени от плащането на сметки, докато проверката на министъра на енергетиката не каже, че тези сметки са наред.”, каза Манолова.

Според тях това няма как да се случи при по-евтин ток с около 13 лева на Mw/h спрямо ноември миналата година.

„Само припомняме за нахалното решение на КЕВР да определи сметките за парно по прогнози. Нито една от прогнозите на КЕВР за 6 месеца не се сбъдна. В резултат на тези прогнози гражданите на столицата надплатиха над 14,7 милиона на Столичната топлофикация.”

Затова протестиращите настояват цената на парното да бъде намалена с минимум 10% – така, както е заложено в закона, от 1 януари 2021 г. заради по-ниската цена на газа.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук