новите случаи новозаразени

От днес учениците и студентите от съседните на България страни ще влизат у нас без отрицателен PCR тест. Става въпрос за Гърция, Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния. Изискването за тестване отпада и за пътуващи всекидневно или най-малко веднъж седмично до България с цел обучение.

Същото важи, при влизане у нас, и за учениците и студентите, които живеят в България, но всеки ден или най-малко веднъж седмично с цел обучение пътуват до някоя от петте държави.

Това става ясно от заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

В заповедта са посочени и граничните пунктове, през които у нас влизат лицата, задължени да представят документ за отрицателен резултат от PCR-тест.

Това са летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас, както и морските ни пристанища. Другите пунктове са „Видин“, „Връшка чука“, „Дуранкулак“, „Гюешево“, „Илинден“, „Калотина“, „Капитан Андреево“. Сред посочените в заповедта са,  „Капитан Петко войвода“,„Кулата“,„Лесово“, „Маказа“, „Малко Търново“, „Оряхово“, „Русе“и „Сомовит-Никопол“.

Изискването за влизане с PCR тест  беше въведено на 29 януари и важи до 30 април.

Според изискването българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в страната и членовете на техните семейства, които не представят документа, се поставят под 10-дневна карантина.

Има и други изключения при изискването на отрицателен резултат от PCR-тест. То не важи за шофьорите на автобуси и на товарни автомобили, извършващи или приключващи международен превоз. Също така заповедта не се отнася и за моряци, пилоти, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук