Москва, Русия

Китайският президент Си Дзинпин заминава на посещение в Москва, където се очаква да акцентира върху заплахата, която американската противоракетна система, разположена в Южна Корея, представлява за Русия и Китай.

Китай многократно изрази несъгласие срещу американската отбранителна система THAAD (Терминал за защита на територията от голяма височина, Terminal High Altitude Area Defense) и призова да се спре разполагането й, а вече инсталираните ракети да бъдат премахнати.

Според Пекин мощният радар на системата може да засича обекти на територията на страната, което е заплаха за сигурността и баланса на силите в региона. Китайски счита още, че разполагането на системата не възпира Северна Корея, която продължава да прави опити с ядрено оръжие ракети с различен обсег.

Според позицията на САЩ, противоракетната система THAAD  цели да осигури защита на Южна Корея от северния й съсед.

Китай и Русия поддържат тясна координация и обмен на информация по ситуацията в Южнокитайко море, заяви Си цитиран от руските медии. Китай и Русия ще вземат необходимите мерки – заедно или поотделно, за да защитят интересите си, допълнил той.

Освен за геополитика, двамата президенти ще говорят и по въпроси от търговски характер, сред които са засилването на двустранните икономически отношения и интереса на Китай да инвестира в Русия. Очаква се сред темите на разговорите да намери място и програмата на китайското правителство „Пътят на коприната“. От известно време двамата президенти говорят за сътрудничество по проекта с Евразийския съюз.

Това е шестото официално посещение на китайския държавен глава Си Дзинпин в Москва, второ за тази година и 21-вият му разговор с Владимир Путин. Визитата е предвидена за 3 и 4 юли, след което държавният глава на Поднебесната империя ще отлети за срещата на Г-20 в Хамбург.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук