самолети

Правителството няма да преговаря за доставката на нов тип изтребители преди парламентарната комисия, която проверява проекта, да завърши работата си, съобщи военният министър Красимир Каракачанов в четвъртък.

Каракачанов допуска комисията да излезе с ново предложение за бъдещето на проекта, след което парламентът да задължи кабинета да го изпълни.

В края на юли премиерът Бойко Борисов заяви по време на среща в Брюксел с шведския си колега, че „в следващите една-две седмици“ започват преговори за класираните на първо място изтребители „Грипен“. Това не се случи.

Цветан Цветанов от ГЕРБ заподозря президента в лобизъм, каза :

Има достатъчно съмнения, че президентът Румен Радев „е защитил купуването на шведските изтребители и това е станало в период, когато още нямаше окончателно решение на служебното правителство.

Президентът обвини Цветанов, че говори по поръчка клевети.

Управляващите инициираха парламентарна анкетна комисия с цел да провери всички аспекти на проекта за самолетите „Грипен“.

Междувременно премиерът Борисов поиска среща с президента, която бе коментирана като помирителна. Включително по скандалите и дебата за военните самолети.

Парламентарната анкетна комисия за „Грипен“ ще работи два месеца, след което трябва да се произнесе по фактите от предисторията на купуването на шведските изтребители.

Преди ден председателят й Емил Христов от ГЕРБ намекна, че може да се стигне до рестартирането на проекта, ако бъдат открити нарушения. „А трябва ли, при открити нарушения, които биха нанесли вреда на България, ние да мълчим“, каза Христов в отговор на въпрос дали, ако бъдат установени нередности около отстраняването на офертата за изтребители Ф-16, ще се тръгне към нова процедура.

Още в края на миналата седмица Каракачанов допусна, че парламентът може да реши да се преговаря и за покупката на изтребители Ф-16.

Днес потвърди вероятността за промяна в двойното решение на изпълнителната власт за „ Грипен“ – на служебното правителство на Огнян Герджиков, и на кабинета на Борисов.

Сагата продължава.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук