„Спорните въпроси” между Германия и Турция обсъдиха лидерите на двете държави – Ангела Меркел и Реджеп Ердоган.

Разговорът между германския канцлер и турския президент се е състоял в навечерието на Г-20 в Хамбург, късно в четвъртък.

Ангела Меркел и Реджеп Ердоган
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Турция Реджеп Ердоган

Меркел и Ердоган са разговаряли и за „продължаващата подкрепа за споразумението за бежанците между ЕС и Турция, както и текущите спорни аспекти на турско-германските отношения”, заяви правителственият говорител в Берлин.

Стана ясно, че турската страна е поискала двустранната среща.

Напрежението между Германия и Турция се повиши по няколко причини. Един от тях е ареста на кореспондента на вестник „Ди Велт“ Дениз Юджел, който от месец февруари насам е в затвор в Истанбул.

Берлин си навлече гнева на Анкара и заради решението да забрани на нейни политици да агитират на територията на страната в подкрепа на конституционните промени в Турция.

Ангела Меркел и Реджеп Ердоган
на снимката: канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Турция Реджеп Ердоган

За напрежение между двете държави допринесе и изтеглянето на германския антитерористичен контингент от военната база „Иджирлик“ и настаняването й в Йордания.

Федералното правителство забрани реч на Ердоган пред етническите турци в Хамбург преди срещата на Г-20 и дори обмисля специален законопроект, който забранява изявления на чужди държавни лидери на своя територия. От своя страна турският президент определи този ход като самоубийствен.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук