Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън е изправен пред сериозни проблеми с неговите министри и с депутатите в Камарата на общините. Днес те се завръщат в парламента след лятната почивка. Повод са планове на премиера, които противоречат на предизборния манифест на Консервативната партия и очакваните промени в кабинета, предаде кореспондент на БНР.

Плановете на Джонсън са за увеличаване на националните осигурителни вноски, за да се увеличи финансирането на националното здравеопазване, както и за преустройство на социалните грижи, което ще засегне пенсиите, на практика са в нарушение на предизборния манифест на торите и депутати вече информираха главния организационен секретар на Консервативната партия, че могат да не подкрепят премиера при гласуване в Камарата на общините.

Много депутати и не само от управляващата Консервативна партия са на мнение, че увеличаването на данъците няма да реши проблемите. Така че прокарването на плановете на Борис Джонсън в парламента може да се окаже проблематично.

Освен това усилено се говори, че към края на седмицата Джонсън ще направи размествания в кабинета. Очакваните жертви са министърът на външните работи Доминик Рааб и министърът на образованието Гавин Уилямсън. Още не знае какъв пост ще бъде предложен на Рааб, чийто рейтинг се сгромоляса около кризата в Афганистан. Неговото място вероятно ще бъде заето от министъра за международна търговия Лиз Тръс, която пък е с най-висок рейтинг в кабинета.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук