Северна Корея изстреля ракета с малък обсег към морето край източното й крайбрежие рано, съобщиха южнокорейските военни.

Посланикът на Северна Корея заяви в ООН, че никой не може да отрече правото на Пхенян на самозащита и изпробване на оръжия.

Американската армия заяви, че е наясно с изстрелването на ракетата, но тя не представлява непосредствена заплаха за американския персонал или неговите съюзници.

Според Индо-тихоокеанското командване на САЩ изстрелването „подчертава дестабилизиращото въздействие на програмата за незаконно въоръжение на Северна Корея“.

Японски медии, цитирайки министерството на отбраната твърдят, че снарядът може да е бил балистична ракета, която е забранена съгласно санкциите на ООН.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин нареди на Съвета за национална сигурност на Сеул да анализира всички намерения зад последното изстрелване на ракета на Пхенян и последните изявления на сестрата на лидера Ким Чен-ун – Ким Йо-джон.

От друга страна на годишното Общо събрание на ООН в Ню Йорк пратеникът на Северна Корея Ким Сон каза, че Северът има право да „разработва, тества, произвежда и притежава“ оръжейни системи.

„Изграждаме нашата национална отбрана, за да защитим сигурността и мира в страната“, каза той.

Северна Корея многократно е обвинявала Юга в двойни стандарти относно военните дейности.

Наскоро Южна Корея изпита първата си балистична ракета, изстреляна от подводница, която според нея е необходима като възпиращо средство срещу „провокациите“ на Северна Корея.

Очаква се днес Северна Корея да проведе сесия на Върховното народно събрание.

Страната е изправена пред недостиг на храна и прекара повече от година в изолация. Това се случи, защото лидерът й затвори границите като мярка за предпазване от разпространение на Covid-19, с това обаче прекъсна и търговията с най-близкия си съюзник – Китай.

През август Атомната агенция на ООН заяви, че Северна Корея вероятно е рестартирала реактор, който може да произвежда плутоний за ядрени оръжия. Тя определи това като „дълбоко тревожно“развитие.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук