гимназии

Много нови и интересни специалности въвеждат някои български гимназии от новата учебна година. Това сочат данните от план-приема за 2017/2018, който бе изготвен от Министерството на образованието и науката.

В цели три училища ще се учи в специалност „Ремонт на летателни апарати“, така че учениците да могат след време да станат авиотехници. Две от школата са софийски, а едното е в Горна Оряховица.

Още две любопитни специалности – „Банкова охрана и инкасова дейност“ и „Физическа охрана на обекти“ от професия „Охранител“ са утвърдени за прием в 128 СУ „Алберт Айнщайн“ – София. В Професионалната гимназия в Мизия път се въвежда обучението по професия „Социален асистент“ със специалност „Подпомагане на възрастни“.

Най-масовата нова специалност е „Приложен програмист“, за която има утвърден прием в училища на 23 области от страната. „Спедиция, транспортна и складова логистика“ ще има в две училища в София, а „Сценичен костюм“ е специалност в ПГО „Княгиня Мария Луиза“ в столицата.

За област София-град е утвърден държавен план-прием в 239 профилирани паралелки за 6284 ученици и в 131 професионални паралелки за 3436 ученици, показват още данните на МОН.

 

За още интересни статии и материали харесайте страницата на Debati.bg във facebook!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук