На снимката: молдовският премиер Мая Санду и новият вътрешен министър на страната Андрей Настасе

Президентът на Молдова Майя Санду свиква заседание на Съвета за сигурност във вторник след поредица от инциденти в сепаратистката молдовска република Приднестровие и предупреждение от Москва, че подкрепяният от Русия регион може да бъде въвлечен във войната в Украйна.

Приднестровието, което граничи със Западна Украйна, се контролира от проруски сепаратисти и в него постоянно се намират 1500 руски войници, както и голям склад за оръжие.

Миналата седмица високопоставен руски командир заяви, че целта на новата руска офанзива е да се поеме контрол над Южна Украйна и да се свърже с Приднестровието. Това породи опасения, че малката източноевропейска страна може да се превърне в нова точка на разпалване на нарастващото напрежение между Москва и Запада.

Във вторник сутринта местните власти съобщиха, че са били взривени две антени за излъчване на руски радиопредавания – това е вторият случай на насилие в анклава в рамките на няколко дни, след като в понеделник неизвестни нападатели обстреляха с ръчен гранатомет министерството на държавната сигурност на региона в Тираспол.

Коментирайки експлозията в министерството на сигурността, молдовското правителство заяви, че тя е имала за цел да „създаде претекст за обтягане на ситуацията със сигурността“ в сепаратисткия регион.

Във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че е „обезпокоен“ от новините, идващи от Приднестровието.

А часове по-рано лидерът на самопровъзгласилата се република в Донецк Денис Пушилин заяви пред руската държавна информационна агенция РИА Новости, че Русия трябва да „вземе предвид случващото се в Приднестровието“, когато планира следващия етап от военната си кампания.

Във вторник официалните лица в Приднестровието обявиха редица нови мерки за сигурност, което допълнително засили опасенията за възможна ескалация в сепаратистката държава. Мерките включват поставянето на военни контролно-пропускателни пунктове на входовете на градовете в региона и отмяната на ежегодния парад по случай Деня на победата 9 май.

Боб Дийн, експерт по Молдова и старши научен сътрудник в тинктанка Clingendael Institute, заявява за „Гардиън“, че е трудно да се разбере дали последните инциденти са операция под фалшив флаг от страна на Русия или истински саботажи от страна на антируски групи.

Той обаче заявява, че неотдавнашната руска реторика показва някои от дългосрочните цели, които Русия има предвид за Приднестровието. „Видяхме, че темата за Приднестровието започва да се обсъжда по-открито в руското публично пространство. Последните руски изявления биха могли да бъдат индикация за амбициите, които Москва има там“.

Според Дийн е малко вероятно в момента руските сили да са в състояние да проведат офанзива към границата с Молдова, като се има предвид, че Москва е ангажирана с тежки боеве в източния регион на Донбас. За да стигне до Приднестровието, Москва ще трябва да организира настъпление към Одеса, което е възпрепятствано от неотдавнашното потъване на крайцера „Москва“, което принуди руските военни кораби да се отдалечат от украинския бряг.

Дийн също така е скептично настроен, че собствените сили на Приднестровието, които наброяват около 7500 войници, ще бъдат използвани при нападение срещу Украйна от западната ѝ граница.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук