На снимката: Путин, трибуналът в Хага те чака!

Холандските разузнавателни служби съобщиха вчера, че са осуетили опит на руски шпионин да проникне в Международен наказателен съд през април, предаде „Politico“.

Властите твърдят, че офицер, работещ за ГРУ – руското военно разузнаване, на име Сергей Владимирович Черкасов е трябвало да започне стаж в Международен наказателен съд в Хага, използвайки името Виктор Мюлер Ферейра и твърдейки, че е от Бразилия.

36-годишният Сергей Владимирович Черкасов е пристигнал в Нидерландия през април и използвайки внимателно подготвено прикритие и фалшива самоличност, е получил възможност да участва в стажантска програма в Международния наказателен съд, който разследва твърденията за военни престъпление в Украйна.

Мъжът обаче е бил разкрит като агент на руското военно разузнаване ГРУ и му е отказан достъп в Нидерландия, след което е бил върнат в Бразилия.

Според нидерландската Служба за военно разузнаване и сигурност те са предупредили холандските имиграционни служби, които отказали на Черкасов да влезе в Нидерландия.

Международен наказателен съд започна разследване на предполагаеми престъпления, извършени по време на руската война в Украйна, както и по време на войната между Русия и Грузия през 2008 година.

Опитът за проникване в съда властите определиха като „потенциално много голяма заплаха“.

Ако той не е бил спрян, е имало възможност да се добере до ценни разузнавателни данни от разследването за военни престъпления в Украйна или дори да окаже влияние на наказателното производство, посочват от Нидерландската разузнавателна служба.

От Русия все още няма коментар на случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук