Явор Божанков
Явор Божанков Снимка: Архив
Явор Божанков е роден през 1990 година в Горна Оряховица. Юрист, завършил Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Депутат в 44-то, 45-тото, 46-тото и 47-мото Народно събрание от парламентарна група „БСП за България“.

Господин Божанков, защо това правителство се разпадна и не успя да се пребори с корупцията, каквато беше неговата основна заявка?

Беше ясно, че това правителство е сложно като конструкция – четири партии и то много различни влязоха в управление и то в момент, в който имаме война, инфлационна криза, последствия от Ковид кризата, тоест нас ни затрупаха изключително много кризи. Това обаче наистина не е оправдание. От наша страна се допусна комуникационна грешка, защото ни трябваха повече от 2 месеца, за да стиковаме експертни съвети, политически кабинети, комуникация между парламент и изпълнителна власт, между самите партии. Факт е, че се забавиха ключови закони като например антикорупционния закон. По мое мнение той трябваше да бъде приет още първия месец и от втория месец да имаме конкретни резултати в борбата с корупцията. Отне ни 5 месеца, повече го работихме, което, от друга страна, има резон, защото е важно да направим качествен орган, а не това, което имахме по-рано, защото всички знаят, че старата КПКОНПИ не даде никакъв резултат. Но ето как един период на забавяне води до забавяне и с основание. Аз разбирам хората, които са недоволни, че се забави тази реформа.

Иначе кое го събори този кабинет е ясно – Има такъв народ, които имаха едно основно послание – че събарят кабинета заради Македония. На всеки вменяем човек е ясно, че причината да се оттегли ИТН от кабинета не беше Македония.

Казахте, че хората е нормално да са недоволни, но преди няколко седмици видяхме многохилядни протести в подкрепа на правителството. Възможно ли е улицата да помогне за разрешаването на тази политическа криза?

Първо, сме благодарни на тази подкрепа, защото бяхме отчаяни, признавам, в момента, в който ДПС, ГЕРБ,  Възраждане и ИТН свалиха кабинета. Дали ще има кабинет сега, или нови избори, ние си продължаваме тази линия, която започнахме. За нас проблемът с новите избори е, че не виждаме решение в тях. Всички проучвания казват, че всеки нов парламент ще бъде съставен от множество партии, тоест говорим пак за коалиции, сложни коалиции и дори по-сложни коалиции. Прогнозите са най-голямата политическа сила да има по-малко от 60 души. В този период обаче влизаме хипотетично и то много вероятно в спирала от избори отново, а спирала от избори означава блокирани реформи, риск за Плана за възстановяване. Въобще загубено време за държава и то пак казвам, че не виждаме някакво решение от нови избори, затова полагаме всички усилия. Но Конституцията е уредила всичко – при недостатъчно гласове за първия мандат идва втори, след това трети. След това служебен кабинет и нови избори, в което няма нищо страшно, но трябва да сме наясно каква цена ще платим.

Помогна ли президентът Румен Радев за дестабилизиране на правителството и на парламента?

Президентът Радев зае странна позиция, защото миналата година аз лично съм протестирал в защита на президента и то не просто персонално в негова защита, а защото беше атакувана цяла институция и то атакувана по един много грозен начин от прокуратурата в лицето на Иван Гешев и тогава имахме един съюзник в негово лице, помним момента с юмрука. Сега имаме много аналогично положение, в което друга институция е атакувана, но от абсолютно същата мафия, защото зад Гешев и зад свалянето на правителството стоят едни и същи хора, едни и същи интереси и сили. Само че този път президентът не беше на страната на институцията, този път метафорично той си прибра юмрука в джоба и общо взето ни остави сами. Така че аз в личен план съм разочарован, тъй като аз съм подкрепял този човек, но и чисто институционално неговите постоянни атаки към правителството в този момент не помагат на никого. То е достатъчно трудна ситуацията и без президента да ни атакува. И като казвам атакува, аз мога да дам пример. Президентът атакува правителството за изгонването на руските дипломати, а тук от закритото заседание, от протоколите и всички факти категорично мога да кажа, че президентът е бил надлежно информиран.  Неговият шеф на кабинета – Димитър Стоянов, е бил информиран за цялата ситуация и въпреки това е изненадан и дори атакува правителството. Тоест той търси повод да го атакува. Не, не виждам с какво това ни помага. Консултациите при Радев минаха формално, тоест да ги претупаме, колкото може по-бързо, за да дойде служебният кабинет, а философията на консултациите при президента е той да помогне, да намери диалог, да намери общото между партиите и да помогне за съставяне на правителството. Нищо такова не се случи, за което, пак казвам, съжалявам.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук