Гешев
Иван Гешев.

Днес главния прокурор Иван Гешев беше изслушан в парламентарната Комисия по конституционни и правни въпрос. Поводът – обсъждане с участието на Гешев за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи или с други думи – с какво се занимава главният прокурор и защо у нас няма осъдени корупционери по високите етажи на властта въпреки сериозните данни по разследвания като „БарселонаГейт“, „Жоси“, случая с кюлчетата и пачките, „Осемте джуджета“ и т.н.

Главният прокурор се яви със 120 тома материали за проведени разследвания и заяви: „Не отговаря на истината, че няма резултати в борбата с престъпността по високите етажи“.

По думите му това били „образователни материали“ за народните представители.

Запитан дали има образувани дела срещу санкционираните по американския закон „Магнитски“, сред които е и депутатът от ДПС – Делян Пеевски, Гешев заяви, че „Магнитски“ е политически и административен инстумент и не е задължително да води до наказателно-правен ефект.

„На вас ви е ясно, че според европейските правила действия на санкции на страни извън ЕС са неприложими“, посочи Гешев. По негови думи въпросните преписки са изпратени на спецпрокуратурата и там или е образувано дело, или те са прекратени.

На друг въпрос защо няма наказателно преследване по високите етажи на властта Гешев първо се оплака, че МВР не изпраща достатъчно сигнали до прокуратурата. След това Гешев посочи, че резултатите в борбата с корупцията по високите етажи на властта не са достатъчно задоволителни и заради остарелия Наказателен кодекс.

Попитан за „Осемте джуджета“, за откраднатите милиони от АМ „Хемус“, златните кюлчета и други, Гешев заяви, че част от тези случаи са лъжливи и имат „журналистически привкус“. Това всъщност са случаи, при които има доказателства за злоупотреба, но прокуратурата отказва дори да ги провери.

„Днес Гешев се появи в парламента с безброй торби, съдържащи просветителска литература за депутатите. Гешев не обясни защо трябва да ни предоставя хартиени копия на информация, която е налична електронно онлайн. Гешев не съобщи и колко е струвало на данъкоплатците хаотичното печатане. С тези си действия гл. прокурор се превръща в спамър No1 – без да отговаря на истинските въпроси, засипва публиката с хартиени копия на наръчника за работа на гл. прокурор. Това не носи полза на обществото, нито отговаря защо прокуратурата е разпънала чадър над ГЕРБ, ДПС и фирми свързани с тях, които са застраховани от разследване“, коментира във Фейбук народният представител Ивайло Мирчев.

„Очевидно изслушванията на Гешев в парламента са го притеснили и е започнал да издава наръчници, с които да просвещава депутатите“, пише още той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук