Дмитрий Песков
На снимката: Дмитрий Песков

Китай има „суверенно право“ на военни маневри около Тайван, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ДПА и ТАСС.

Същевременно той окачестви като „напълно излишно“ посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, което според него е било „ненужна провокация“. „Напрежението в региона около Тайван беше изкуствено провокирано [. . .] и и ние с вас прекрасно се даваме сметка от кого бе провокирано“, каза Песков.

Припомняме, че днес, ден след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на самоуправляващия се остров, който Пекин смята за своя суверенна територия, Китай започна безпрецедентни военни учения с бойна стрелба в шест района около Тайван. Властите в Пекин нееднократно предупреждаваха Вашингтон, че ако визитата на Пелоси в Тайпе се състои, ще бъдат предприети твърди мерки срещу САЩ.

Тайванското министерство на отбраната потвърди, че Китайската народноосвободителна армия е изстреляла „няколко управляеми ракети клас Дунфън“, които са паднали в морето североизточно и югозападно от острова днес следобед местно време, предаде ДПА. Говорител на министерството каза, че въоръжените сили на Тайван са проследили изстрелването в реално време и са активирали системите за отбрана. Министерството осъди „това ирационално действие, което подкопава мира в региона“.

Китай каза, че е извършил „високоточни ракетни удари“ в Тайванския пролив като част от военни учения, които повишиха напрежението в региона до най-високото му ниво от десетилетия, предаде Асошиейтед прес. Китай обяви, че военните учения на неговия военноморски флот, ВВС и други служби, ще бъдат проведени в шест зони около Тайван, който Пекин смята за част от своята територия, която, ако се наложи, следва да бъде анексирана насила.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук