Крим карта
Крим

Украинските сили официално не са поели отговорност за експлозиите в Крим, съобщава базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната. В същото време обаче „Ню Йорк таймс“ говори за елитно украинско подразделение, действащо зад вражеските линии, което предизвикало взривовете в руски военни бази в анексирания от Русия през 2014 година полуостров Крим. Официална и потвърдена версия за случилите си експлозии към момента няма.

Вестник „Ню Йорк таймс“ съобщи, че анонимен високопоставен украински представител е казал за изданието, че взривовете около Джанкой са били организирани от „елитно украинско подразделение, действащо зад вражеските линии“. Нито един украински представител към момента обаче не е обявил, че Украйна поема отговорност за тях.

Руското министерство на отбраната излезе с изявление вчера, наричайки експлозиите „резултат от саботаж“. Агенция „Ройтерс“ нарече това рядко признание, че лоялни на Украйна въоръжени групи нанасят щети на военната логистика и линиите за доставки на контролираната от нея територия.

Вероятна хипотеза за признанието на Русия е, че щетите са толкова големи, че предпочитат да признаят и да обвиняват саботьори, вместо да излъжат, че случилото се е просто „случайност“, както направиха при предходните експлозии на руски бази в Крим. Вижте повече. 

Според Институтът за изследване на войната украински удар по логистични мишени в Крим, който е суверенна територия на Украйна, няма да наруши ангажиментите на Киев към западните партньори за използването на доставените от Запада оръжия на украинска територия или позицията на САЩ за правото на Украйна да използва сила, за да си върне територии, включително райони превзети от Русия през 2014 г.

Няма индикации, че украинските сили са използвали доставени от САЩ оръжия при последните удари в Крим и е малко вероятно да са го направили, тъй като мишените са доста извън обхвата на предоставените от Вашингтон системи, посочват анализаторите.

Атаките срещу руски позиции в и около Крим вероятно са част от цялостната контраофанзива на Украйна за връщане на контрола върху западния бряг на река Днепър.

Кремъл продължава с усилията си прикрие предполагаемо максималистичните си цели в Украйна. Институтът за изследване на войната смята, че стратегическите цели на Русия остават непроменени: смяна на режима в Киев и поставяне под контрол на по-голямата част от територията на Украйна.

Русия обаче беше отблъсната от столицата на Украйна още в началото на войната. Към момента основните военни действия се водят в Донбас. Както е видимо, напоследък дори заграбеният Крим и руснаците усещат войната около себе си.

Още международни новини – четете тук.

Всичко за войната в Украйна – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук