ваксини сертификати

Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) одобри днес две отделни бустерни ваксини срещу COVID-19, предназначени да атакуват варианта „Омикрон“ на коронавируса, предаде „Ройтерс“.

Разработените от „Модерна“ и екип на „Пфайзер“ и „Бионтех“, новите т.нар. бивалентни препарати ще атакуват подварианта BA.1 на Омикрон и първоначалния вариант на коронавируса, открит в Китай.

ЕМА препоръча новите ваксини да бъдат прилагани на лица над 12-годишна възраст, които са били вече ваксинирани срещу COVID-19. Очаква се в близко бъдеще Европейската комисия да вземе окончателното решение за одобряването.

Няколко дни след огласяването на това решение компаниите ще започнат да разпространяват адаптираните към „Омикрон“ ваксини, каза вчера евродепутатът Петер Лийзе. Те бяха одобрени през август първо от Великобритания, а после от Швейцария и Австралия.

Същевременно администрацията на САЩ за храните и лекарствата проявява интерес само към бустерни ваксини, ориентирани към разновидностите BA.4 и BA.5. Вчера „Модерна“ и „Бионтех“ получиха с разрешението да доставят такива ваксини за американския пазар, припомня „Ройтерс“.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук