Володимир Зеленски
На снимката: Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да предупреди Русия да не взривява язовир, който ще наводни голяма част от Южна Украйна, докато силите му се готвят да изтласкат войските на Москва от окупирания град Херсон, предаде „Ройтерс“. 

В телевизионно обръщение Зеленски заяви, че руските сили са заложили експлозиви в огромния язовир „Нова Каховка“, който задържа огромен водоем, и планират да го взривят.

„Сега всички в света трябва да действат мощно и бързо, за да предотвратят нова руска терористична атака. Разрушаването на язовира би означавало мащабна катастрофа“, каза той.

Русия обвини Киев, че е взривил язовира с ракети и планира да го разруши, което украинските власти нарекоха знак, че Москва може да го взриви и да обвини Киев.

Огромната река Днепър разделя Украйна и на места е широка няколко километра. Разрушаването на язовира може да доведе до заливане на селищата под него, в посока Херсон, който украинските сили се надяват да превземат с голямо настъпление.

Това би разрушило и системата от канали, която напоява голяма част от Южна Украйна, включително Крим, който Москва завзе през 2014 г.

Тревогата е ехо от катастрофата от Втората световна война на друг огромен язовир нагоре по реката, който според украински историци е бил взривен от съветски сапьори при отстъплението на войските им, което е предизвикало наводнения, помели села и убили хиляди хора, отбелязва „Ройтерс“.

Зеленски призова световните лидери да дадат ясно да се разбере, че взривяването на язовира ще бъде третирано „точно както използването на оръжия за масово унищожение“, с подобни последствия на тези, които заплашват Русия да използва ядрени или химически оръжия.

Тази сутрин Русия нанесе нови удари по няколко украински области. Взривове отекнаха в Черкаска, Хмелницка, Киевска, Ровенска и Винницка област, съобщи Би Би Си.

Въздушна тревога е обявена в цяла Украйна. Ръководителите на Хмелницка и Киевска област съобщават, че противовъздушната отбрана действа. В град Хмелницки е спрял токът.

Взривове се чуват в Ровненска област, където също има проблеми с електричеството.

Министрите на отбраната на САЩ и Русия разговаряха за първи път от май насам

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу разговаряха за първи път от май насам, а висш руски дипломат заяви, че разговорът е необходим, за да се отстранят недоразуменията, съобщи агенция ТАСС.

От Пентагона отказаха да дадат подробности, освен че Остин, който е инициирал разговора, е подчертал необходимостта от линии за комуникация на фона на войната в Украйна.

Продължава украинското настъпление към Херсон

Едно от най-важните сражения в осеммесечната война се води край язовира, докато украинските сили напредват по западния бряг на реката, стремейки се да си върнат Херсон и да обкръжат хиляди руски войници.

Украйна е наложила информационно затъмнение от Херсонския фронт, но руският командващ генерал Сергей Суровикин заяви тази седмица, че ситуацията в Херсон „вече е трудна“ и Русия „не изключва трудни решения“ там, пише „Ройтерс“.

В петък украинските войски, които обслужват участък от фронта северно от Херсон, заявиха, че през последните седмици се наблюдава забележимо намаляване на обстрела от руските позиции.

Според тях намаляването на стрелбата и липсата на движение на руска бронетехника в сектора показва, че руснаците не разполагат с боеприпаси и оборудване. Единственият признак за сражения е периодичното избухване на експлодиращ снаряд в далечината.

„Започнаха да стрелят по-слабо преди около три седмици“, каза 42-годишният Михайло пред „Ройтерс“, който подобно на другите войници, разположени заедно с него, не съобщи фамилното си име. „И безпилотните им самолети са по-малко активни“.

„Вероятно от около месец насам обстрелът е по-слаб“, съгласи се Саша, 19 г. „Това трябва да приключи в някакъв момент. Амунициите им не могат да издържат вечно“.

В петък Кремъл заобиколи въпроса дали президентът Владимир Путин е дал заповед за изтегляне на руските сили от Херсон.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че в региона са пристигнали до 2000 новомобилизирани руснаци, „за да попълнят загубите и да подсилят частите на контактната линия“.

Установените от Русия окупационни служители започнаха, както те твърдят, „евакуацията“ на десетки хиляди цивилни отвъд реката от градовете на западния бряг. Украйна пък заяви, че това е насилствено масово депортиране на украинци от родината им.

Всичко за войната срещу Украйна – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук