Румен Радев на Конференцията по климата в Египет

При изказването си на 27-aта конференция на OOН за изменение на климата в Египет президентът Румен Радев представи кандидатурата на България за домакинство на 29-ата климатична конференция през 2024 година (COP29):

„Да покажем наистина, че ние имаме сериозни амбиции в тази област и сериозни възможности. Наред със стабилното геополитическо позициониране на страната това ще има огромен принос към икономиката… Само можете да си представите какво означава това като принос за туризма, за транспорта, за комуникациите и медиите, за селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и много, много други сектори от нашата икономика“.

Пред журналисти Радев постави акцент върху развитието на устойчиви нови технологии за нискоемисионна енергетика и припомни, че България има добри природни условия и подготвени кадри в енергетиката.

Минно-геоложкият университет и Техническият университет в София работят по проект за съхраняване на енергия по екологичен начин под Маришкия басейн, добави Радев:

„Тази огромна мощност и потенциал, която имаме да изградим, фотоволтаична централа с мощност над 12 гигавата може да се компресира въздух или вода, също имаме вода, така че ние да затворим денонощния цикъл от производство на слънчева енергия и да съхраняваме енергия в големи количества най-чисто, екологично, природосъобразно. По този начин можем да балансираме и енергийните системи на страните около нас. Можем в този регион да произвеждаме и енергията на бъдещето – зелен водород, можем да го изнасяме. Аз очаквам много по-енергични действия и най-сетне да имаме дългоочакваната енергийна стратегия“.

България най-сетне трябва да приеме Национална енергийна стратегия с фокус върху усилията за използване в максимална степен на богатите ни природни ресурси и включването им в зелен цикъл за производство и съхранение на енергия“, заяви президентът Румен Радев.

Българският държавен глава посочи, че сесията на международния форум днес преминава под знака на взаимовръзката между енергетика и климат, като фокус е поставен върху развитието на устойчиви нови технологии за нискоемисионна енергетика. „В това отношение България има прекрасни природни условия, от които не се е възползвала“, допълни Румен Радев. Той отбеляза и високо подготвените български кадри в сферата на енергетиката, особено отличните специалисти с опит в експлоатацията на ядрените ни централи.

Държавният глава открои също така възможностите за внедряване на нови енергийни технологии в Маришкия басейн. „Трябва да положим усилия да запазим заетостта на хората и да работим за повишаване на благосъстоянието на региона“, допълни Румен Радев. Като перспективни за развитието на Маришкия басейн президентът посочи условията за производство на зелен водород, както и проект, разработван от Минно-геоложкия университет и Техническия университет – София. Темата държавният глава обсъди на няколко срещи с ръководствата на двете учебни заведения, които работят по изследване на пространства под този регион за съхраняване на енергия в големи количества по екологичен и природосъобразен начин. Чрез фотоволтаична система с мощност над 12 гигавата и компресиране на въздух или вода има предпоставки с проекта да се затвори денонощният цикъл от производство на слънчева енергия и да се съхрани в големи количества за дълго време. „По този начин можем да балансираме и енергийните системи на страните около нас“, заяви Румен Радев.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук