Катар 2022
Предстои решителният финал в Катар

Световната купа започва днес в Катар. Събитие е голям залог за малката държава, която се сблъска с множество критики и заложи на репутацията си, за да осигури безпроблемно провеждане на турнира. Това е първото световно първенство в Близкия изток и най-скъпото в историята.

В знак на солидарност с държавите от Персийския залив саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман беше сред политическите лидери, пристигнали в Доха преди церемонията по откриването, която ще се проведе на стадиона с формата на шатра в 14:40 ч. по Гринуич преди първия мач между домакините от Катар и Еквадор, пише „Ройтерс“.

Турнирът бележи кулминацията на меката сила на Катар на световната сцена. По време на събитието ще бъдат осъществени и първите директни полети от Израел до Катар за Световната купа.

На сцената южнокорейският певец Jungkook от K-pop boy band BTS ще изпълни новата официална песен на турнира, наречена Dreamers, заедно с катарския певец Fahad Al-Kubaisi. Генералният секретар на ООН и президентът на Алжир ще бъдат сред чуждестранните високопоставени гости.

Катар и ФИФА се надяват, че светлината на прожекторите ще се насочи към действията на терена, след като бяха изправени пред нарастващи критики относно правата на чуждестранните работници, правата на ЛГБТ и социалните ограничения. Организаторите отхвърлиха твърденията за подкупи за правата на домакинство.

Капитаните на отборите на Дания и Германия ще носят ленти One Love, съобщиха техните отбори, тъй като се подготвят да се състезават в консервативната мюсюлманска държава, където еднополовите връзки са незаконни.

Алкохолът е забранен на стадионите, а организаторите предупредиха да не се демонстрират обич на публични места, като същевременно заявиха, че всички фенове са добре дошли на събитието.

Докато някои посетители опитваха първите си глътки бира при откриването на Фестивала на феновете на ФИФА в събота в центъра на Доха, стотици работници, всички мъже, се събраха на спортна арена в индустриална зона в покрайнините на града, където не се сервираше алкохол. Там те ще могат да гледат мачове.

„Разбира се, че не съм си купил билет. Те са скъпи и трябва да използвам тези пари за други неща – например да ги изпратя вкъщи на семейството си“, каза пред Ройтерс ганайският гражданин Касим, охранител, който работи в Катар от четири години.

Невил, 24-годишен кениец, и сънародникът му Уили, също 24-годишен и фен на „Манчестър Сити“, бяха наети като охранители по време на събитието. „Това е възможност, която се предоставя веднъж в живота, и определено си заслужава“, каза Невил.

Богатият производител на газ Катар е най-малката държава, която ще бъде домакин на най-голямото световно футболно събитие, организирано на стойност 220 млрд. долара. Контролът на тълпите ще бъде от ключово значение, тъй като се очакват около 1,2 милиона посетители – повече от една трета от населението на Катар.

Много от работниците, които са се трудили за подготовката на инфраструктурата на турнира, ще наблюдават отстрани, без да имат достъп до стадионите. Доха е критикувана за отношението си към работниците мигранти, но посочва трудови реформи срещу експлоатацията.

Тъй като броят на хотелите в Катар е ограничен, феновете ще пристигат с ежедневни полети от градове като туристическия център Дубай, тъй като Катар споделя икономическия просперитет на Световната купа със съседите си.

„Когато дойдохме, беше като на работна площадка“, каза английският фен Нийл Гахан в района на Доха, където се намират палатките за фенове.

Кабините „не са блестящи“, казва той, но наблизо има спортни съоръжения и огромни екрани. „Да, мисля, че всичко ще бъде наред“.

Още спортни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук