Владимир Путин, Ким Чен-Ун
На снимката: севернокорейският лидер Ким Чен-Ун и президентът на Русия Владимир Путин

Русия заяви, че придобиването от Украйна на системи „Пейтриът“ от САЩ, обявено по време на посещението на президента Володимир Зеленски във Вашингтон, няма да помогне за разрешаването на конфликта и няма да попречи на Москва да постигне целите си.

Въпреки че системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ е широко смятана за модерна, президентът Владимир Путин я отхвърли като „доста стара“, като заяви пред репортери, че Москва ще намери начин да ѝ противодейства. В същото време той заяви, че Русия иска да сложи край на войната в Украйна и че това неизбежно ще включва дипломатическо решение.

„Ще се стремим към прекратяване на тази война и колкото по-скоро, толкова по-добре, разбира се“.

Тези коментари предизвикаха бърз скептицизъм от страна на САЩ. Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че Путин е

„показал абсолютно нулеви признаци, че е готов да преговаря“

за прекратяване на войната.

„Всичко, което той (Путин) прави на земята и във въздуха, говори за човек, който иска да продължи да упражнява насилие върху украинския народ и да ескалира войната“, каза Кирби пред репортери.

Русия многократно е заявявала, че е отворена за преговори, но Украйна и нейните съюзници подозират, че това е опит за печелене на време след поредицата от руски поражения и отстъпления на бойното поле, които промениха хода на 10-месечната война в полза на Украйна.

Зеленски се завръща от първото си военно пътуване в чужбина, обнадежден от подкрепата, която президентът Джо Байдън му оказа в сряда.

„Връщаме се от Вашингтон с добри резултати. С нещо, което наистина ще помогне“,

заяви Зеленски в Телеграм.

Администрацията на Байдън обяви още 1,85 млрд. долара военна помощ за Украйна, включително система „Пейтриът“, докато Зеленски започваше посещението си.

Путин и преди е заявявал, че санкциите срещу Русия няма да я накарат да промени позицията си по отношение на Украйна, а западните оръжейни доставки само ще проточат конфликта.

Зеленски заяви пред Конгреса на САЩ, че американската помощ за страната му е инвестиция в демокрацията, а системата „Пейтриът“ е важна стъпка в създаването на въздушен щит.

Украйна е обект на многократни руски въздушни удари, насочени срещу енергийната ѝ инфраструктура, които оставят милиони хора без ток и течаща вода в разгара на зимата.

Зеленски отправи молба за двупартийна подкрепа, тъй като републиканците – някои от които изразяват все по-голям скептицизъм относно изпращането на толкова много помощи за Украйна – ще поемат контрола над Камарата на представителите на САЩ от демократите на 3 януари.

С гласуването, насрочено в Камарата на представителите за петък, Конгресът се приближи до одобряването на допълнителна спешна военна и икономическа помощ в размер на 44,9 млрд. долара, която е част от по-широк законопроект за държавните разходи на САЩ. Това е в допълнение към около 50 млрд. долара, които вече бяха изпратени на Украйна през тази година.

Доставки от Северна Корея

В четвъртък Белият дом съобщи, че частната руска военна компания „Вагнер груп“ е приела миналия месец доставка на пехотни ракети и снаряди от Северна Корея, за да подпомогне укрепването на руските сили в Украйна.

Великобритания заяви, че е стигнала до същото заключение и осъди този ход.

Ръководителят на „Вагнер“ Евгений Пригожин отхвърли разговорите като „клюки и спекулации“.

Министерството на външните работи на Северна Корея отрече доклада, като го нарече „неоснователен“, съобщи официалната информационна агенция KCNA в петък.

Битката за Бахмут

На фронта в четвъртък Генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви във Facebook, че боевете в източната част на Донецка област остават съсредоточени върху Бахмут и близката Авдеевка.

Близо до Бахмут руските сили са обстрелвали около 10 населени места, а в близост до Авдеевка са обстрелвали градовете Константиновка и Марийка, както и Водяне и Невелске, съобщиха украинските военни.

Донецк е един от четирите региона, които Москва претендира да анексира след т.нар. референдуми през септември, които бяха отхвърлени като фалшиви и незаконни от Киев и Запада.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов заяви в четвъртък, че фронтовата линия в Украйна е стабилна и че силите на Москва са се концентрирали върху „завършването на освобождаването на територията на Донецката народна република“.

Всичко за войната срещу Украйна – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук