Вълна от уволнения в Украйна заради корупция
Снимката е илюстративна

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Генералният щаб на украинската армия съобщи, че Русия е нанесла седем ракетни удара, 18 въздушни удара и повече от 85 атаки от реактивни системи за залпов огън през последните 24 часа. Те са извършени срещу гражданска инфраструктура в три града – Краматорск, Запорожие и Херсон.

„Има жертви сред цивилното население“, се казва в съобщението.

Докладите не са независимо проверени.

САЩ и Франция изпращат на Украйна бойни машини

САЩ обмислят изпращането на бойни машини Bradley Fighting Vehicles в Украйна, съобщи президентът на САЩ Джо Байдън.

Бронираното превозно средство, снабдено с мощно оръжие, се използва от американската армия за превозване на войски около бойните полета още от средата на 80-те години на миналия век.

САЩ ще търсят начини да се насочат към производството на ирански дронове чрез санкции и контрол върху износа, потвърдиха от Белият дом. Припомняме, че  Вашингтон наложи санкции на компании и хора, обвинени в производство или трансфер на ирански дронове, които Русия е използвала срещу Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон е казал на украинския лидер Володимир Зеленски, че правителството му ще изпрати леки бойни бронирани машини А Ем Икс-10 Ер Се (AMX-10 RC), за да помогне във войната срещу Русия, предаде Ройтерс. От агенцията се позовавт на френски служител, съобщил за телефонен разговор снощи между двамата президенти.

„Това е първият случай, в който произведени в Западна Европа бронирани машини ще бъдат доставени в подкрепа на украинската армия“, заяви служителят пред репортери. Той не даде никакви подробности за обема или сроковете на планираните доставки. Разговорите ще продължат и относно потенциалната доставка на други видове машини.

Зеленски благодари на Макрон за съобщението и заяви, че то показва необходимостта други страни да предоставят по-тежки оръжия.

„Това е нещо, което изпраща ясен сигнал към всички наши партньори. Няма рационална причина, поради която Украйна все още не е снабдена със западни танкове“, каза той в свое видеообръщение, допълва БТА.

Тежките боеве продължават

Тежките боеве около почти разрушения град Бахмут, контролиран от Украйна, вероятно ще продължат в обозримо бъдеще. Изходът е несигурен, тъй като руснаците са постигнали постепенен напредък. Това твърди високопоставен служител на американската администрация.

Трябва да се очакват нови удари в дълбочина на руска територия, каза ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов пред американската телевизия ABC. Той добави, че атаките ще бъдат „все по-дълбоко и по-дълбоко“ в Русия, без да казва конкретно дали Украйна ще стои зад тях.

Украинският заместник-министър на отбраната предположи, че значителните руски загуби означават, че Москва вероятно ще трябва да обяви втора частична мобилизация през първото тримесечие на годината.

Путин прие на бойна служба бойна фрегата

Владимир Путин участва в церемония чрез видеовръзка, по време на която прие на бойна служба руската фрегата „Адмирал Горшков“. Тя е оборудвана с хиперзвукови ракетни комплекси „Циркон“.

Руският президент каза:

„Сигурен съм, че такова мощно оръжие надеждно ще защити Русия от потенциални външни заплахи. То ще помогне за гарантирането на националните интереси на страната ни“.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че фрегатата ще плава до Атлантическия и Индийския океан и до Средиземно море.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук