вятър, време, прогноза

Жълт код за силен вятър бе издаден за понеделник за 19 области в страната. Поривът на вятъра ще достига до 19-24 метра в секунда. Предупреждението е издадено за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София Област, София, Перник, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Хасково, Кърджали.

През следващото денонощие облачността ще бъде променлива, по-значителна главно над източната половина на страната и на отделни места там ще превали слаб дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Вятърът ще бъде умерен и временно силен от запад-северозапад. Преобладаващите минимални температури ще са между 3° и 8°, в София – около 4°, максималните ще са между 10° и 15°, в София – около 10°.

Над Черноморието облачността ще бъде значителна и на места ще превали слаб дъжд. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад, който за кратко ще се ориентира от север. Максималните температури ще са 10°-14°, температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините облачността ще бъде променлива, по-често значителна и на отделни места над около 1500 метра ще превали слаб сняг. В масивите в Източна България – слаб дъжд. Ще духа силен, временно бурен вятър от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 4°, на 2000 метра – около минус 3°.

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца.

Магнитна буря може да достигне до земята на 20 февруари след мощно слънчево изригване на 17 февруари, съобщава руската агенция ТАСС. Специалистиот Института по приложна геофизика са регистрирали изригване на Слънцето от най-голяма интензивност в петък, в  22:15 ч. българско време. То е продължило 72 минути.

„На 20 февруари е възможно смущение на геомагнитното поле“, се казва в доклада на института.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук