цик
На снимката: Цветозар Томов

Промените в Изборния кодекс започнаха да предизвикват сериозно напрежение в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Членът на комисията Цветозар Томов напусна поста си на неин говорител. Това стана след скандал между изборните комисари при разглеждането на образците за протоколи, в които секционните избирателни комисии ще записват резултатите от вота.

Заради законовите поправки на предстоящите избори на 2 април ще се гласува с два вида хартиени бюлетини – класическите, които всички познаваме, и т.нар. бюлетини от машинно гласуване, които ще се разпечатват от машините. Това странно нововъведение предизвика драматични сблъсъци в парламента, а сега и сред изборните комисари, които са избрани и назначени от политическите сили, пише „Сега“.

Представителите на ГЕРБ, БСП и ДПС в Централната избирателна комисия (ЦИК) решиха да скрият гласовете от машинно гласуване от финалните протоколи за изборите.

Днес членовете на ЦИК решиха във финалния протокол, който попълват членовете на СИК,

да не се отчитат поотделно гласовете

от хартиените бюлетини и от бюлетините от машинно гласуване. Вместо това в документа ще има само една графа – брой действителни гласове. Решението бе прието с 11 гласа „за“ – представители на ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН в ЦИК.

Проекторешението е с докладчик Емил Войнов от квотата на БСП.

„Целта е да засекретим данните от машинното гласуване във финалния протокол“ – с тези думи зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов коментира предложението.

Той добави, че с така взетото решение възникват рискове за честността на изборния процес. В този смисъл той обяви, че отказва да продължава да изпълнява

ролята на говорител на ЦИК.

Изборите, които ще се проведат на 2 април ще бъдат при променени правила, това е анонсирано многократно и обществото е запознато. Новите моменти са видеонаблюдението. За пръв път ще се броят бюлетини и от хартиено, и от машинно гласуване. Това, което ни притеснява е, че липсва координация между различните институции“, заяви Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

„Нашият апел е всичко да се прави по максимално прозрачен начин“, каза Пенева. Тя посочи, че са изпратили писмо до президента и министър-председателя за сформиране на Граждански борд за прозрачни избори.

Пенева каза, че институциите, които се занимават с изборите трябва да дискутират проблемите, които възникват и решаването им „на една маса“, прозрачно, публично, с онлайн излъчване на заседанията.

Тя посочи какви ще са функциите на Гражданския борд.

„Там трябва да се поставят всички въпроси, които не могат да намерят своето решение или се решават така, че обществото не е уведомено за това. Говорим и за видеонаблюдението, и за избирателните списъци“, посочи Пенева.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук