Олимпийската вицешампионка в скока на височина от Рио де Жанейро 2016 Мирела Демирева се класира на седмо място на световното първенство по лека атлетика в Лондон.

Софиянката преодоля без грешка 184 см, 188 см и 192 см, изравнявайки личното си постижение за сезона, но направи три неуспешни опита на 195 см и отпадна от битката за медалите.

Така сребърната медалистка от Евро 2016 в Амстердам подобри най-доброто си класиране на първенство на планетата, след като преди две години зае деветото място на финалите в Пекин.

„Разочарована съм, защото излезнах за медал. Не можах да се справя. Годината беше трудна, но това световно е част от пътя ми към Токио. Днес скачах най-добре от целия си сезон. Резултатът е добър. Чувствам се добре, знам че съм на верния път и ще продължавам да работя“, заяви Демирева.

Първа отпадна олимпийската шампионка от Рио – Рут Бейтиа, която не сполучи на 192 см.

Иника Макферсон
Американката Иника Макферсон впечатли зрителите в Лондон с провокативната си външност

След това отпаднаха още три състезателки и останаха три, които вече разпределиха медалите. Без грешка на 197 останаха рускинята Мария Кучина-Ласицкене и украинката Юлия Левченко. Със спасителен трети опит в битката остана и полякинята Камила Личвинко, но и с грешки на предишни височини. Затова пък опитната атлетка (31 г.) скочи от раз 199 см и се върна в състезанието.

Последва голямата изненада – Кучина-Ласицкене, сочена за най-сигурната шампионка в Лондон, бутната летвата на тази височина. Юлия Левченко направи същото – от раз мина 199 см (личен рекорд) и стана едноличен лидер.

Кучина-Ласицкене обаче показа тактика и пропусна тази височина и запази следващите си два опита за 201 см. Точно там рускинята, световна шампионка от Пекин 2015, удари право в целта – мина 201 см от раз и поведе.

5671789

След неуспехи в първите опити на тази височина на Личвинко и Левченко изглеждаше, че всичко е решено. Полякинята несполучиш и във втория, но украинката ги скочи.

Камила правилно направи, като остави трети опит за следващата височина – 203 см. Тя не успя и там и остана с бронзов медал, но направи много състезанието да е доста интересно.

Кучина-Ласицкене показа желязна психика и от първи опит скочи и 203 см, докато Левченко сгреши в трите си опита и заслужи среброто, като подобри с 4 см личното си постижение. С това тя донесе първия медал на Украйна от първенството в Лондон.

Останала сама в сектора първата руска шампионка в Лондон (те се състезават, като неутрални) опита 208 см. Първи – фаул, втори – фаул, трети – фаул.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук