Цецка Цачева
на снимката: правосъдният министър в оставка Цецка Цачева

Законът за противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество ще е приоритет за есенната сесия на Народното събрание.

Финалното обсъждане предстои на 1 септември от 11 часа. Това каза пред БНР правосъдният министър Цецка Цачева.

Тя обясни, че Комисията, която ще проверява случаите на корупция, ще се избира от Народното събрание.

По думите й в проекта, който левицата смята да разглежда, комисията ще бъде еднолично управлявана от председателя, посочен от президента и затова не подкрепя такъв вариант.

Цецка Цачева допълни, че в правителствения проект не се предвижда комисията да има разследващи функции, а само ще подава сигнал до компетентните институции.

„Акцентирали сме върху антикорупционната стратегия, която е приета, стратегия за съдебна власт като сме стъпили на двата предходни законопроекта, известни като законопроектите „Кунева“. Постарали сме се да елиминираме спорните пунктове, които не срещнаха подкрепата на народните представители от 43-ото НС. Разширен е кръгът на лицата, спрямо които ще действа този закон”, подчерта Цачева.

Председателят на Комисията ще се избира по предложение на различните парламентарни групи.

„Не виждаме изготвена предварителна оценка за въздействие на този законопроект на БСП и какво се цели с него. Там предложението е за създаване на едноличен орган. Нова агенция ще се ръководи от председател. Няма конкретни функции”, обясни правосъдният министър.

Цецка Цачева допълни, че с предлаганите от опозицията промени, Комисията ще се превърне в едноличен орган, където липсва публична процедура за избирането на председателя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук