злато
Снимката е илюстративна

България е сред страните с най-много самородно злато. Това твърдят от Българска асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити (БАТСЗМ).

Сдружението има сайт, съдържащ ценна за златотърсачите информация, на който може да откриете и карта с точното местоположение на находищата на злато, които се оказват стотици – сериозен брой на фона на малката територия на страната ни, съобщава actualno.com.

Оказва се, че самородно злато може да откриете както в реките, така и в планината, като то е разпръснато почти по територията на цялата страна. И все пак – къде има най-много злато в България и в кои райони са концентрирани най-много златни находища у нас?

Находища на самородно злато откриваме в почти всички области на страната, като най-бедни на злато са източните части на страната – край морския бряг. Там находища откриваме само край Бяла и Албена, както и в Странджа планина. Бедна на самородно злато е и Северна България, където находищата извън тези в Русенско, Котел и Жеравна са струпани във северозападните части на страната, близо до границата със Сърбия в районите на Белоградчик, Вършец, Монтана, Врачанския балкан и Чипровци.

По-богати на златни находища са Централна и Южна България – областите Пазарджик, Смолян и Стара Загора. С многобройни находища се отличават районите около Първомай и Хасково и на юг от този областен град – Кърджали, Крумовград, Маджарово, Ивайловград и селата наоколо, разположени близо до границата ни със съседна Гърция, Баните, Златоград. В Родопите находища на злато има и в района на асеновградските села.

Други родни планини, богати на находища на самородно злато, са Рила и Пирин, където също има разпръснати многобройни места, предпочитани от златотърсачите. Находища са струпани по маршрута между Благоевград и София, около Гоце Делчев, Огняново и Якоруда.

Ако ви е нужен по-кратък отговор на въпроса, къде има най-много злато в България, то бърз поглед на картата на златните находища красноречиво сочи струпване в централните, северозападните, югозападните части на страната и осезаемо по-малък брой находища в североизточните части на страната, в Дунавската равнина, по Черноморското крайбрежие. Вероятно обяснението на този факт е простичко – самородно злато се открива най-често в реките и в планините, което прави Дунавската равнина и бреговете на Черно море много по-бедни на злато.

Какво трябва да знаете, ако решите да търсите самородно злато?

Подобно на всяко хоби, търсенето на злато изисква време, усилия и средства, макар че оборудването не е скъпо. Необходимо е и познаване на действащото законодателство в страната с оглед недопускане на нарушаването му.

Ако смятате да практикувате това хоби, имайте предвид, че търсенето на злато е забранено на територията на исторически обекти, археологически обекти, резервати, защитени местности и природни паркове на територията на страната.

Най-голям шанс за откриване на самородно злато има: в по-големите потоци и реки златото най-често се открива върху основната скала, но обикновено по дължината на тясната ивица, наречена „блага ивица“, в по-малките потоци златоносният чакъл най-често обхваща цялото дъно, в течаща вода златото се утаява най-често при завоите и при устията на притоците, в местности, богати на скали, образувани със самото застиване на земната кора, тоест пълни със стари скални масиви.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

13 КОМЕНТАРИ

  1. Златото е в упорития и всеотдаен труд!България е бедна на полезни изкопаеми!Ако ги имаше,мигар 1300 години щяха да си лежат така,а и Путин щеше да ни нападне и да надъха сънародниците си че уж сме опасни фашисти,за да се възползва от златото…ако го имаше!

    • между 10 и 15 ТОНА злато се изнася от Челопеч в Америка всяка година…..България е най-богата със злато в Европа….територията е завладявана от Рим, Византия, Турция, САЩ – само и единствено за златото….Бедни са глупавите и невежите….

      • Глупави са твърденията ти ,явно си гласувал за Възродените ,най патриотичната българска партия която когато унижават България в ,СМ и Гърция се спотайват като …..в гащи ,но иначе са майстори да се правят на мъже в главите на глупавите и подаващи се на манипулация ганьовци.Питам какво е патриотичното да мътиш мозъка на безмозъчни?

    • Какво намесваш Путин, трябва да ти е ясно Елке че когато си прост в понеделник ще си останеш прост и в петък

  2. Не бива да се вторачваме в нашия смешен и дори жалък лев;Тези,които „оплакват“,лева,мислят,за интересите на МоZква,а не за нашите национални.Европейци сме европейската валута е ЕВРО.Ние нямаме друга алтернатива.

    • Бил съм в две държави които месни жители споделяха че от както са приели еврото заплатите са станали по малки и са загубили доста пари.А със старата си валута всичко е било доста по добре. Каква връзка има това с Русия и че съм против еврото. Няма да се кланям на американците които зад колисно командват европейските държави.немисля че американец би воювал на страната на която и да е държава ако нямат облага

  3. Хайде не лъжете хората и не им давайте напразни надежди Да в България в реките има малки златинки но това става само за хоби и релакс сред природата А ако случайно си купите металотърсач и търсите с него като ви хванат ще ви обърнат къщата ако пък случайно ви намерят при тараша и някоя пукната и пробита стара пара тръгвате по съдилища и ядовете ви стават не измерими Който не е разбрал да разбере че в нашата държава не е за нищо и законите са ластика до където я разпънат и за това нищо не върви Утре ще ви хванат на реката и ще кажат че унищожават природата И ще го направят от завист щото този дето ви хване хем го мързи той да човърка по реката хем го е страх вие да не намерите нещо че да станете богати Е това е българският извънреден случай!!!!

  4. Първо ясни и точни закони в България след това купувайте лигени улеи металотърсачи и търсете на воля При сегашното законодателство не лапайте гола кукичката щото горчиво ще съжалявате

  5. Правете разлика между “ златно находище” и златна минерализация (златорудна минерализация ) , “Наподище” е икономическа категория, т. е., на този етап от проучването е рентабилно за добив.
    Незнам дали и Кирил не смесва терминологията, ама едва ли. Успех на всички…

  6. Канадци изнасят злато за малка такса сша получават милиарди за водните централи още от времето на Костов. Пълен грабеж от 35 години.

  7. Ех мечти мечти.Само труд и пак труд.Само че в България с труд се става гърбат а не богат.
    Където и да отидеш и в държавна структура и в общинска те гледат в ръцете.Е има и изключения.
    Но те са изключително малко за да не кажа единични.А иначе всички се борят с корупцията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук