Калоян Стайков
На снимката: Калоян Стайков

Европейският енергиен пазар се успокои след първоначалната паника. Това каза в специално интервю за ДЕБАТИ.БГ Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

„Всички такива непредвидени за пазара обстоятелства създават много сериозен шок. Това видяхме в края на зимата миналата година и в последствие през лятото, когато в резултат на войната и санкциите срещу Русия, руската страна ограничи доставките на природен газ за Европа. Тази ситуация обаче, сравнително бързо беше превъзмогната, както на енергийния пазар, така и на пазара на храни, където имаше сходно напрежение“, обясни Калоян Стайков.

В края на миналата година и началото на тази година се почувства по-голяма сигурност на пазарите, по-малък риск и по-малко въпросителни относно доставките на природен газ. От там се успокоиха и цените на електрическата енергия.

„Разбира се, за цените на електрическата енергия допринася и ускореното инвестиране във възобновяеми енергийни източници през миналата година. Освен всичко останало това е по-евтин вътрешен енергиен ресурс, който не зависи от вноса на енергийни суровини и не зависи от цената на природния газ. В момента наблюдаваме едно успокоение, макар че продължават да стоят на дневен ред редица въпросителни относно бъдещето на енергийния сектор, индустрията и предстоящата зима“, допълни той.

Какво се случва на европейския енергиен пазар? Как България се адаптира към новите реалности с продажбата на нефт и газ? Пазарни ли са цените у нас? Каква е ползата от ВЕИ и трябва ли да опазим въглищните централи – четете утре в цялото интервю на Калоян Стайков за ДЕБАТИ.БГ.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Крайно време е общините правилно подходят и се намерят експерти, за които природния газ не е табу и нещо лошо. Нека се помисли за програми за енергийната ефективност, в които отоплението с уреди на природен газ е приоритет, а не като досегашните, да заменят дърва с пелети и ток. Екология и ефективност са съчетани при използването на синьото гориво като източник за отопление.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук