Всички служители на сръбското посолство в Македония бяха оттеглени тази сутрин. От Скопие дипломатите се прибраха в Белгия за спешни консултации. Този ход допълнително утежни отношенията между двете балкански държави.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че отзоваването е направено след като Белград е установил и доказал разузнавателни действия срещу сръбски институции, които са заплашвали интересите на страната му в Македония. Той не посочи какви са точно, а само каза, че през следващите 10 дни ще има много по-голяма яснота за всичко.

Според македонските медии решението на Сърбия е продиктувано от това, че Македония смята да подкрепи кандидатурата на Косово за членство в културната организация на ЮНЕСКО.

Сърбия отхвърля декларацията за независимост на Косово през 2008 г. и се опитва да блокира опитите на малката държава да се присъедини към международните институции.

Преди две години държавите-членки на ЮНЕСКО отхвърлиха кандидатурата на Косово за членство, което бе прието като победа за Сърбия и нейния съюзник Русия и удар върху мисията на Косово за световно признание като държава.

Македонският премиер Зоран Заев формира коалиционното си правителство с етнически албански партии тази пролет, почти шест месеца след парламентарните избори.

Сърбия и Русия изразиха подкрепата си за консервативната партия ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер на Македония Никола Груевски. Партията беше поставена на първо място на изборите, но не успя да събере достатъчно гласове за мнозинство в парламента. Русия се противопоставя на плановете на Заев за Македония да се присъедини към НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук