Народно събрание, депутати интимна връзка
Първият вот срещу кабинета не мина

Възнагражденията във фирми със 100 или повече служители ще се изплащат задължително по банков път, реши окончателно парламентът по време на второто четене на Закона за държавния бюджет за тази година. Това е една от мерките с цел изсветляване на икономиката и по-добра събираемост в хазната.

Депутатите гласуваха да не се плащат такси за обслужване и теглене от базова сметка, в която постъпват трудови възнаграждения.

Народните представители одобриха и облагането на свръхпечалбите на енергийните дружества за попълване на фонд „Сигурност на енергийната система“.

Със средствата във Фонда за енергийна сигурност трябва да се компенсират фирмите, ако цената на тока надхвърли 200 лева за мегаватчас, обясни финансовият министър Асен Василев с припомнянето, че това е решение на парламента:

„Има решение на Народното събрание от декември месец миналата година, която задължава правителството да изплаща такава компенсация. Ако махнем параграф 3-ти, няма да има механизъм, който да финансира изплащането на тази компенсация“.

Това са част от текстовете, които бяха отхвърлени от Бюджетната комисия преди два дни, но приети от пленарната зала. Делян Добрев от ГЕРБ – СДС, който основно се противопостави на вече приетите окончателно текстове, обвини финансовия министър, че с мярката за облагане на свръхпечалбите на енергийните дружества цели единствено да попълни бюджета.

Да се разшири кръгът на случаите, при които съдът може да постанови да бъде разкрита банкова тайна, гласува парламентът. Това стана при второто четене на държавния бюджет за тази година, през преходни и допълнителни разпоредби, с които се променя Законът за кредитните институции.

Така съдът може да постанови разкриване на банковата тайна и по искане на публичен изпълнител във връзка с обезпечаване и събиране на публично вземане.

Текстът предизвика повече от час дискусия в пленарната зала и срещу него възразиха предимно от „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук