Захарова: Зеленски, предай се!

Докато Китай участва активно и дори се изказа позитивно за мирната конференция в Саудитска Арабия, реакцията на Москва към преговорите се оказа напълно предсказуема и типична за Кремъл.

„Без участието на Русия и отчитането на нейните интереси, никакви срещи по темата за украинската криза нямат ни най-малка добавена стойност“, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Захарова изреди и пълния набор от абсурдните руски изисквания: Киев трябва да спре военните действия, Западът – да спре да му праща оръжия, Украйна – да се примири със загубата на територии, да се откаже от влизане във военни съюзи, да се „демилитаризира“, „денацифицира“ и тъй нататък, коментира БиБиСи.

Нито една от 10-те точки от „формулата на мира на Зеленски“, обсъждана в Джеда, „не е в посока на преговорно-дипломатическо решение на кризата, а всички те заедно представляват безсмислен ултиматум към Русия, който цели затягане на бойните действия“, се казва в позицията на Кремъл.

Междувременно в социалните мрежи се появи мем, според който говорителката Мария Захарова ще съди хеви-метъл групата „Айрън Мейдън“ (която открито подкрепя Украйна на концертите си, б.р.), защото рокерите използвали нейна снимка за обложка на свой албум. Британците засега не са коментирали, но нищо чудно скоро да го направят.

Рошавото чудовище Еди отдавна е символ на „Айрън Мейдън“.

В двудневните консултации в саудитската столица участваха няколко десетки страни – не само Украйна и нейните западни съюзници (включително България), но и редица големи държави, отказващи досега да заемат страна в конфликта – Китай, Индия, Бразилия, Саудитска Арабия. Русия на тази среща дори не беше поканена.

Силно впечатление направи позицията на Министерството на външните работи на Китай, което заяви днес, че последните дискусии в Джеда за търсене на начини за решаване на кризата в Украйна, са помогнали за „консолидиране на международния консенсус“.

Специалният пратеник на Китай по евроазиатските въпроси Ли Хуей „е имал задълбочени контакти и разговори с всички страни по темата за политическия изход от кризата в Украйна… и е изслушал техните мнения и предложения, като впоследствие е имал участие в консолидирането на международния консенсус“, гласи писменото заявление на китайското външно министерство. Дали това е „завоалиран знак“ на Пекин, че вече няма да поддържа Русия в конфликта, се питат в момента десетки международни анализатори.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук