зеленчуци
Зарзаватът е с по-ниски цени

Неблагоприятните климатични условия и лошата реколта водят до повишаване на цените на плодовете и зеленчуците в средата на август. В условията на дефицит на пазара, европейският внос компенсира българското производство, коментира председателят на Държавата комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Той увери, че ситуацията от миналата година с рекордните цени няма да се повтори.

Лошият климат и провалената от дъждовете реколта е причината за високите цени на плодовете и зеленчуците в средата на лятото, когато би трябвало пазарът да е задоволен, а предлаганата стока да е най-евтина. Заради свитото производство и дефицита на наша продукция ръстът на вноса в сравнение с миналата година е с 8% и само ритмичните доставки от съседните страни задържат цените, посочи Иванов пред БНР.

По думите му резки поскъпвания няма, но цените ще са по-високи, отколкото е характерно за сезона.

„В момента се радваме на един спокоен пазар. Възстанови се едно равновесие. Сегашната ситуация няма нищо общо със ситуацията от 2022 г., така че гражданите и потребителите да не очакват някакви сериозни катаклизми по отношение на ценовите изражения“, заяви Владимир Иванов. Според него българското производство е далеч от потенциала на страната и единственият начин да бъдат насърчени производителите е скъсяването на веригата до потребителя.

„Да направим крупни обединения в производствения сектор, за да може да направим бърза връзката между крайния потребител и производител и по този начин да опонираме на едрия търговски капитал“, призова шефът на комисията по стоковите борси.

Междувременно днес земеделският министър Кирил Вътев прогнозира, че цената на свинското месо ще падне през есента. Той беше категоричен, че спекула на пазара няма.

„Невъзможно е да има спекула у нас с цените на свинското. Почти всяка година през лятото цените на свинското са се увеличавали, както и тази година. Има достатъчно обективни фактори за това – поскъпване на електроенергия, на горива, на заплати“, коментира министър Вътев след края на днешния Консултативен съвет по месото.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук