Силвия Великова
Силвия Великова

След три години изгнание, Васил Божков се завърна в България и беше арестуван в петък на летището в София. От думите на адвоката му стана ясно още, че Божков пристига в България сега, след като до 23 август местните власти не разрешавали той да напусне Дубай „заради опасност за живота му“.

„На 23-ти беше погребението на Алексей Петров, можем само да спекулираме дали има връзка. Известно е, че Божков беше разследван за няколко неуспешни опита за убийства и атентати, включително и срещу Алексей Петров“. Това заяви по Нова журналистът Силвия Великова.

„През тези три години, в които Васил Божков го нямаше, имаше спорадични изявления, повдигане на обвинения, някакви коментари, но него го нямаше и всички тези дела буксуваха. Има някаква поредица от събития, която формално можем да свържем с всичко това, което се случи около смяната на главния прокурор. Алексей Петров направи Facebook страница и започва активно да участва в политическия живот след тези изборите, много активен беше и около опита за атентат срещу Геше. Дни след този опит за атентат, Васил Божков започна да дава знаци, че би се върнал, че се надява Гешев да го проговори, за разкаялия се грешник и сватеца“, посочи още Великова.

По думите ѝ трябва да търсим обяснението през следващите дни, когато очаква Васил Божков да даде известна яснота.

Как започна сагата срещу Божков

Сагата на Божков с правосъдието започна в началото на 2020 г., когато беше обявен за издирване. Тогава частният му самолет беше засечен, че е кацнал в Дубай. Срещу бизнесмена бяха повдигнати 19 обвинения за това, че от 2014 г. ръководи престъпна група за принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления и други.

„Обявен е за общодържавно издирване, изготвена е Европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване. Ще положим всички необходими усилия той да бъде доведен и изправен пред българския съд, както правим за всички други обвиняеми. Това е поредният български олигарх, който бяга от България”, заяви тогава Гешев.

„Нито съм престъпник, нито се крия. Нито има за какво да са тези акции. Откъде идват – не знам”, коментира преди три години Божков.

По-късно стана ясно, че той е разследван и като лидер на престъпна група, която готвела държавен преврат. Именно това разследване беше използвано за подслушване на участници в антиправителствените протести през 2020 година.

Арестувани и обвинени бяха както хора от семейството му, така и от неговия бизнес кръг. Сред тях и жена му Елена Динева. „Много хора, може би, ще кажат: „Нека ѝ е там на богатата кучка – законът е за всички, но само искам да кажа и още нещо – и беззаконието е за всички”, посочи Динева.

Неведнъж досега Божков искаше да бъде разпитан официално от прокуратурата, защото твърди, че е бил изнудван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова.

„Нали знаете как може да се съберат половин милион или един милион в джоба на едно сако. Може да направят и следствен експеримент. Без да личи, че носиш нещо”, обясни Божков.

„Аз твърдя, че нито стотинка, че нито лев, и Господ ми е свидетел – не сме получили от въпросния Божков”, категоричен беше Бойко Борисов.

За твърденията на Божков беше образувано дело за изнудване, по което пък бяха задържани за 24 часа Борисов, Горанов и Арнаудова. След като обвинения не им бяха повдигнати, съдът обяви задържанията им за незаконни.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук