Петър Чолаков

С отсъствието си от клетвата на новоизбраните конституционни съдии президентът Румен Радев показа червен картон на конституционното мнозинство в парламента.

Това коментира в интервю за ДЕБАТИ.БГ политологът Петър Чолаков.

По-рано днес от прессекретариата на държавният глава беше оповестена позиция, в която се обяснява защо той няма да присъства на церемонията по встъпването в длъжност на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

„Той показа червен картон на конституционното мнозинство в Народното събрание. Това има своето основание, от една страна, защото парламентът има много ниско доверие. По данни от края на миналата 2023 година това са само 8 процента доверие. Още тогава, когато излязоха тези данни, държавният глава каза, че това е тревожен факт за едно мнозинство, което иска да прави конституционни промени – в случая, да избира конституционни съдии“, обясни Петър Чолаков.

По думите му този ход на президента е бил очакван, тъй като секретарят по сигурност и отбрана Димитър Стоянов намекна, че Радев е склонен да направи подобен ход.

Според Чолаков, ако първоначално това е изглеждало рисковано действие от страна на президента, днес е ясно, че половината от адвокатските колегии в страната фактически оспорват избора на двамата съдии.

Атанасова и Белазелков се заклеха в отсъствието на президента

„Тоест, тук президентът стъпва не просто на някакви субективни, политически или други мотиви, а се основава и на становището на по-голямата част на адвокатските колегии“, аргументира се Чолаков, според когото аргументите на адвокатурата и на президента са сходни.

„А именно това, че Народното събрание записа, че мандатът на Атанасова и Белазелков ще бъде 9 години, при положение, че трябва да бъде 7 години, вследствие на решение на КС. И вторият аргумент, който е не по-малко важен – че нямаше достатъчно обсъждане на тези две кандидатури“, допълни Чолаков.

Цялото интервю с Петър Чолаков четете утре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук