Парламентът почете с минута мълчание паметта на Негово светейшество Неофит – Патриарх Български и митрополит Софийски. Председателят на Народното събрание Росен Желязков отправи призив.

„Вчера загубихме духовният баща на българския народ, който ръководи Българската православна църква мъдро, достойно и с грижа за всички вярващи. Ще го запомним като радетел за единство.

Призовавам да почетем с минута мълчание паметта му и да се помолим за упокой на душата му“, каза Желязков.

Парламентът разгледа на второ гласуване промени в Закона за професионалното образование и обучение, предложени от Министерския съвет. Степените на професионална квалификация, придобивани по Закона за професионалното образование и обучение ще са първа, втора, трета и четвърта, решиха депутатите.

Хората, придобили по-високата степен на професионална квалификация, може да извършат трудови дейности, изискващи професионални знания, умения и компетентности за по-ниската степен.

Професионалното обучение включва начално професионално обучение – придобиване на първоначална квалификация по професия, по част от професия или достигане на отделни единици резултати от ученето и продължаващо професионално обучение.

Народните представители гласуваха в срок до три месеца от влизането в сила на този закон министърът на образованието и науката да утвърди нов Списък на професиите за професионално образование и обучение. Народното събрание прие обучението по професиите от списъка, който ще изготви министърът на образованието и науката в училищното професионално образование и обучение, да започва от учебната 2026-2027 г. за учениците, които в тази учебна година постъпват в осми клас.

Заложено е организациите на работодателите да изготвят предложения за включване на нови професии, заличаване и изменение на съществуващи професии в Списъка на професиите за професионално образование и обучение и да участват в неговото разработване, съгласуване и актуализиране.

Целта на измененията е модернизиране и усъвършенстване на правната регулация на обществените отношения в областта на професионалното образование и обучение. За постигането ѝ се предлагат промени и допълнения към списъка с професиите за професионално образование и обучение, защитените професии и професиите, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, държавни образователни стандарти, обучение от разстояние в електронна среда за лица, навършили 16 години, както и достъп до средата за междурегистров обмен на Националната агенция за професионално образование и обучение, въвеждане на по-благоприятни условия за осъществяване на дейността на Центровете за професионално обучение.

Парламентът ратифицира на първо четене Споразумението между правителствата на България и САЩ по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година. „За“ бяха 149 депутати, „против“ – 50, трима се въздържаха.

С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 г. министърът на енергетиката бе задължен да предприеме всички действия за вземане на положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000. В изпълнение на решението е подготвен проект на споразумение с рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнение на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко 1000 мегавата в АЕЦ „Козлодуй“.

След влизането в сила на закона министърът на външните работи трябва да уведоми по дипломатически път САЩ за ратифицирането на споразумението, а министърът на енергетиката да обнародва в „Държавен вестник“ документа в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила за България, записаха депутатите.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) предложи, а парламентът прие, срокът между двете четения да е три дни.

Депутатите ще разгледат на второ четене и промени в Кодекса на труда, свързани с усъвършенстване на нормативната уредба, приложима към работата от разстояние, както и с регламентиране на отговорността за гарантиране на трудовите възнаграждения на работниците и служителите при веригите от подизпълнители.

В програмата е включено още и второто гласуване на промени в Закона за насърчаване на заетостта .

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук