Румен Радев
Снимка: БТА

Ще връча втория мандат следващата седмица, това обяви в Бургас президентът Румен Радев. Той призова народните представители да осмислят в дълбочина динамиката на политическите процеси в страната и всички да положат усилия здравият разум да се върне в Народното събрание.

„Парламентът може да излъчи устойчиво мнозинство само ако партиите са в състояние да се идентифицират и да се обединят около националните интереси, в противен случай политическата криза ще ескалира. Отчитам динамиката в парламентарната математика през последните дни и необходимостта от време и от диалог, но и очаквам новата втора по численост парламентарна група на ПП-ДБ ясно да заяви дали ще остане зад своите декларации, че ще бъде опозиция в 50-ото Народно събрание или ще потърси подкрепа за съставяне на правителство“, допълни Радев.

По думите му това е и причината да не бърза с връчването на втория мандат.

Държавният глава каза, че случващото се в ДПС и всяко нещо, което се случва в партиите влияе на политическата обстановка.

„Вие знаете, че многократно съм заявявал, че в кухнята на политическите партии не се меся. И всяка политическа сила трябва да има свободата сама да решава своите вътрешни въпроси“, подчерта държавният глава.

Помолен да коментира твърденията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за това, че прокуратурата е използвана за натиск и заплахи, Румен Радев каза, че има органи и институции, които да проверят всички тези сигнали.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук