Герт Вилдерс
Снимка: БТА

Лидерът на нидерландската крайнодясна Партия на свободата Герт Вилдерс в своя публикация в „Екс“ призова Турция да бъде изхвърлена от НАТО на фона на забележките на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че е възможно Турция да влезе в Израел, за да защити палестинците.

„Ислямофашистът Ердоган заплашва да нападне Израел. Този човек е напълно луд. Турция трябва да бъде изхвърлена от НАТО“, написа Вилдерс.

Ердоган снощи заяви, че Турция може да влезе в Израел, както е правила в миналото в Либия и Нагорни Карабах, макар че не уточни какъв вид намеса предлага, припомня Ройтерс. Изказването му дойде ден след като 12 деца в град Мадждал Шамс на Голанските възвишения бяха убити от ракета, изстреляна от ливанската терористична групировка Хизбула, която Ердоган подкрепя.

„Трябва да сме много силни, за да не може Израел да прави тези нелепи неща с Палестина. Точно както влязохме в Карабах, точно както влязохме в Либия, можем да направим подобно нещо и с тях (Израел, бел. ред.)“, заяви Ердоган на среща на управляващата партия в родния си град.

По-рано израелският външен министър Израел Кац също отговори на Ердоган, като заяви, че турският президент “следва пътя на Саддам Хюсеин и заплашва да нападне Израел, но трябва да помни съдбата на Хюсеин”.

Междувременно турското външно министерство в свое изявление оприличи израелския министър-председател Бенямин Нетаняху на Адолф Хитлер.

„Както с геноцид Хитлер срещна своя край, така и с геноцид Нетаняху ще срещне своя“, се казва в изявлението. „Онези, които се опитаха да изтребят палестинците, ще бъдат подведени под отговорност, точно както нациите, които извършват геноцид. Човечеството ще застане на страната на палестинците. Няма да можете да унищожите палестинците“, се казва още в изявлението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук