Киър Стармър
Новият британски премиер Киър Стармър/ Снимка: БТА

Британският премиер Киър Стармър се прицели в Илон Мъск, след като технологичният милиардер заяви, че вълната от крайнодясно насилие, връхлитаща Обединеното кралство, е „неизбежна“.

Говорителят на британския премиер каза, че няма „никакво оправдание“ за коментарите на Мъск, които той публикува този уикенд в притежаваната от нето платформа X.

През последните дни Великобритания е обхваната от жестоки безредици в множество градове и села. Избухналите размирици са най-масовите в страната за последните повече от десет години. Техен повод стана престъплението, извършено от 17-годишен младеж от мигрантски произход. На 29-и юли в курортния град Саутпорт той нападна с нож училище по танци за подрастващи. В резултат от атаката бяха убити три момичета на шест, седем и девет години, още осем деца бяха ранени, като пет от тях са в тежко състояние. В болница със сериозни наранявания са и двама възрастни, впуснали се да помагат на децата. Нападателят е арестуван и му е предявено обвинение

Изблици на насилие бяха регистрирани през уикенда в Ливърпул, Манчестър, Мидълзбро, Бристъл и Белфаст. Безредиците във Великобритания продължават вече пети ден. В страната са арестувани над 150 души. Джамии и хотели, в които се помещават бежанци и  общежития с хора, търсещи убежище, са сред основните цели на крайнодесните демонстрации.

Мъск, който беше изправен пред критики относно разпространението на невярна информация за самоличността на нападателя в X, заяви в неделя, че „гражданската война е неизбежна“ в Обединеното кралство.

Милиардерът туитна коментара в отговор на клип, публикуван от консервативния инфлуенсър Ашли Сейнт Клер, показващ част от размириците, обхванали Обединеното кралство.

„Няма оправдание за подобни коментари“, отвърна говорителят на Стармър в понеделник, когато репортери го попитаха относно забележките. „Това, което видяхме в тази страна, е организирано, незаконно престъпление, което няма място на нашите улици или онлайн. Говорим за малцинство бандити, които не говорят от името на Великобритания… Премиерът не споделя тези чувства [на Мъск]“, добави говорителят на премиера.

Мъск си играе с пълномощията и свободата на словото като собственик на X и противоречиво възстанови акаунта на британския крайнодесен активист Томи Робинсън в платформата.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук