Война в Украйна

300 украински бойци са предприели презгранична атака във вътрешността на Русия, като е имало съобщения за боеве в град на дълбочина около 10 км в Руска територия.

Руското министерство на отбраната съобщи, че късно във вторник до „300 украински бойци“ от 22-ра механизирана бригада на Украйна са започнали атаката в 8.00 сутринта, подкрепени от „11 танка и повече от 20 бронирани бойни машини“.

Боевете са водени през целия ден между граничните села Николаево-Дарино и Олешня в района на Курск и навътре в Русия до покрайнините на Суджа, на 10 километра от фронтовата линия.

Въпреки че Русия заяви, че е отблъснала нахлуването, доклади от руски военни блогъри и изображения в социалните медии показват, че украинската атака е била значителна, съобщава The Guardian.

„Рибар“, популярен руски военен блогър, съобщи, че във вторник вечерта ситуацията в района на Курск остава напрегната с битки, които се водят в граничните райони.

Съдейки по последните кадри, украинските формирования са успели да напреднат“, пише блогърът.

Това контрастира с първоначалното изявление на московското министерство на отбраната, което заяви, че е отблъснало атаката.

„След като понесе загуби, украинската диверсионна група се оттегли на територията си, докато част от бойците се опитаха да се закрепят директно на територията, прилежаща към държавната граница, където бяха блокирани от части на руската армия“, се казва в изявление на министерството.

Официално украинските власти не са коментирали това, но според служител на министерството на отбраната, е имало атака, която е била успешна.

Андрий Коваленко, ръководител на отдела за борба с дезинформацията в Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, каза, че „руските войници лъжат за контролируемостта на ситуацията в района на Курск“ и че Русия не контролира границата.

Целта на атаката може да е опит на Украйна да отклони някои руски сили да защитават част от фронтовата линия, която до голяма степен е неактивна от пролетта на 2022 г. – и също така да повиши морала у дома, коментира британското издание.

Критиците в Украйна обаче твърдят, че подобни нападения нямат дългосрочна военна цел. Руските антикремълски групировки започнаха атаки от Украйна в регионите на Белгород и Курск през март, но бяха отблъснати без стратегическа печалба.

По-рано във вторник Алексей Смирнов, изпълняващ длъжността губернатор на област Курск, каза, че руски войници и сили на ФСБ са отблъснали украинската атака и трима руски цивилни са били убити, а други 18 са ранени.

Русия каза, че е нанесла въздушни удари по украинска бронетехника и резервни сили са били преместени, за да подкрепят фронтовата линия и е унищожила 16 бронирани единици, принадлежащи на нашествениците, включително шест танка.

Загубите от двете страни не могат да бъдат проверени и първоначалните доклади за жертвите на бойното поле често се оказват преувеличени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук