Кирил Петков и Бойко Борисов
На снимката: Кирил Петков и Бойко Борисов

Щом е събрала доверието на президента от толкова много кандидати, пожелавам ѝ успех. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който коментира номинацията на заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател.

„Това е избрал президентът, как да го коментирам? Лично аз не я познавам. Когато я избирахме за Сметната палата, тя беше от квотата на БСП“, посочи Борисов.

„Мнението ми от вчера до днес не се е променило. Служебното правителство има свои ангажименти, да си ги изпълняват. Ролята на партиите е да спечелят изборите. Разбирам управлението да влезеш през централния вход. Когато през задния вход, който по принцип е за изход, непрекъснато влизаш да управляваш, аз не го разбирам“, допълни той.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков също коментира избора на държавния глава Горица Грънчарова да бъде служебен премиер.

„Първия тест за Горица Грънчарова е кой ще бъде нейното предложение за МВР министър?, написа Петков в социалните мрежи:

„Ако е Калин Стоянов, Атанас Илков или Стоян Темелакиев, ще означава само едно: Делян Пеевски назначава министрите и в нейния кабинет“.

„По делата ще ги познаем!“, завършва поста си Кирил Петков.

„Не е подходяща, защото не може да взима самостоятелни решения. През нея ще управлява ГЕРБ и ДПС“. Така лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира избора на Горица Грънчарова-Кожарева за нов служебен премиер.

Горица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер

„Ще припомня един много показателен момент от недалечното минало – Конституционният съд се изказа, че уволнените на бившия шеф на Сметната палата Цветков е незаконна и тогава Горица Кожарева отказа да го пусне вътре. когато еди човек не спазва законите и се намира на позиция, много по-ниска от министър-председател, представете си какво ни очаква, когато този човек стане министър председател“.

Не познавам Горица Грънчарова, нека да видим какво ще прави, коментира председателят на ПГ на ДПС и на партията Делян Пеевски номинацията на Горица Грънчарова-Кожарева за служебен премиер пред журналисти в парламента.

Убеден съм, че ще има опит за овладяване на МВР и цялото електронно управление, посочи той.

Дали да останат досегашните служебни министри и в частност – вътрешният Калин Стоянов, Пеевски, смята, че това трябва да бъде решено от премиера, както е по Конституция. Никой не може да се бърка, надявам се да няма намеса, добави политикът. Имам усещането, че ще бъде направен такъв опит, обясни  политикът. И пожела на новия служебен премиер да устои на огромния натиск, който, по думите му, ще се стовари върху нея. Делян Пеевски смята, че Горица Грънчарова ще бъде „зверски натискана от кръга около Румен Радев и от самия президент“.

„След като президентът е преценил, че тя може да изпълнява функциите на служебен премиер, смятаме, че ще сформира нужния кабинет“, посочи председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов, коментирайки предложението на президента Румен Радев за Горица Грънчарова-Кожарева за служебен министър-председател.

Депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов също посочи като причина за създадената ситуация около избора на служебни премиери последните промените в Конституцията:

„За съжаление, не дават друга възможност на президента Радев, освен да избира, вече от по-късата резервна скамейка на ГЕРБ и ДПС поредния служебен министър председател“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук